home

Zorgpad

Zorgpad hiv : u kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

De behandeling van hiv bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

Persoonlijk behandelplan

Een multidisciplinair team bespreekt uw persoonlijk behandelplan. En kijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past.

Een vast contactpersoon

Zolang u bij ons onder behandeling bent krijgt u waar mogelijk een vast contactpersoon. Zo weet u precies bij wie u met uw vragen terecht kunt.

Over hiv 

Hiv (Human Immunodeficiency Virus) is een menselijk virus dat het immuunsysteem aantast. Een goed werkend immuunsysteem is nodig om je te beschermen tegen infecties en andere ziekten. Door een onbehandelde hiv-infectie raakt het immuunsysteem verzwakt en is het lichaam na verloop van tijd niet meer goed in staat zich te beschermen tegen infecties en andere ziektenEen onbehandelde hiv-infectie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. 

Over aids

Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is een syndroom waarbij het immuunsysteem ernstig verzwakt is en het lichaam zichzelf niet meer kan beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Ook kunnen bepaalde vormen van kanker vaker voorkomen. Dit type infecties noemen we opportunistische infecties. Bij een normale afweer leveren deze ziekteverwekkers geen problemen op. 

Als u vanaf moment van diagnose spoedig start met behandeling, voorkomt u verdere verzwakking van het immuunsysteem.

Stap 1

Diagnose

Meestal wordt een hiv-test gedaan bij de huisarts of bij de SOA-poli van de GGD. Indien de test positief is, volgt er een verwijzing naar een hiv-behandelcentrum. U kunt zelf kiezen naar welk behandelcentrum u wil gaan.

Iedereen die de diagnose hiv krijgt, reageert hier anders op. Bij de meesten roept het veel verschillende emoties en gevoelens op. Ook kunnen er allerlei vragen in je opkomen over wat deze diagnose nu eigenlijk betekent. Om ruimte te geven aan de emoties, antwoorden te krijgen op de eerste vragen en verdere informatie te ontvangen over diagnose en behandeling, is het voor de meeste mensen prettig dat er op korte termijn een afspraak wordt gemaakt bij een hiv-behandelcentrum.

Als de verwijzing binnenkomt bij OLVG, neemt de verpleegkundig consulent of specialist contact op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek op een onze drie locaties. 

Stap 2

Afspraak polikliniek

De verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist neemt contact met u op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Deze afspraak wordt gepland op een van de volgende locaties:

Hiv-polikliniek

Locatie

OLVG, locatie West, Jan Tooropstraat 164
West, route 14

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.00 - 16.30 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Hiv-polikliniek

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.15 - 16.30 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG

Hiv-polikliniek

Locatie

OLVG, locatie Spuistraat, Spuistraat 239a
Spuistraat

Openingstijden

8.15 - 11.50 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Stap 3

Het intakegesprek

In OLVG zal de verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist u ontvangen voor een intakegesprek. Dit gesprek duurt, inclusief bloedafname, anderhalf tot twee uur. Het gespreksonderwerp is wisselend, afgestemd op de vragen, behoeften en gezondheidstoestand. Meestal komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • emoties en gevoelens ten aanzien van de diagnose
  • lichamelijke gezondheid
  • mentale gezondheid
  • medische voorgeschiedenis
  • levensstijl
  • voorlichting over hiv
  • voorlichting/uitleg over behandeling
  • uitleg behandeltraject

Er zal tevens onderzoek worden uitgevoerd:

  • Bloeddruk, pols en gewicht worden opgenomen
  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek (na afloop van het intakegesprek bij de afdeling Bloedafname)

Na de intake worden er vervolgafspraken gemaakt bij de medisch specialist en bij de verpleegkundige. 

Stap 4

Hiv-behandeling

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer medicijnen gekomen om hiv te behandelen. De behandeling van hiv bestaat uit combinatietherapie. 

In het eerste jaar van behandeling wordt u gemiddeld 4 keer per jaar gecontroleerd. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit ook vaker of zelfs minder vaak zijn, dat verschilt per persoon.

Als uw gezondheid stabiel is en alles goed verloopt met de therapie, gaat u na het eerste jaar elke zes maanden voor controle naar uw hiv-behandelaar en/of hiv- verpleegkundige. Uw viral load-waarde wordt gemeten en uw algehele gezondheid wordt gecontroleerd. Met algehele gezondheid bedoelen we zowel de lichamelijke- als de mentale gezondheid. Er zal aandacht worden besteed aan levensstijl en aan specifieke aandoeningen/ziektebeelden die bij hiv wat vaker voorkomen of waar een hoger risico op is.

Vragenlijsten

Om de mentale gezondheid goed te kunnen monitoren vragen we u om, voorafgaand aan het bezoek aan de polikliniek, vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten maken inzichtelijk voor uzelf en voor de behandelaar of er iets speelt waarbij we u kunnen helpen. 

Stap 5

Hiv en aanvullende zorg

Naast de behandeling heeft het hiv-behandelteam van OLVG aandacht voor kwaliteit van leven, leefstijl en psychosociale problematiek. Gezond leven met hiv is zoveel meer dan uw viral load onderdrukken; leefstijl is heel bepalend voor uw gezondheid. Dit is de reden dat hier tijdens de controles over gesproken wordt.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hiv-behandelcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: