Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een pijnlijke val op de schouder maakte een abrupt einde aan een schaatstocht in Zweden. De schouder van meneer Dijk was uit de kom. In een plaatselijk ziekenhuis werd de arm teruggeplaatst, maar hij kreeg ook het advies: laat het thuis even goed nakijken. Terug in Amsterdam ging hij naar het expertisecentrum voor schouder en elleboog van OLVG.
‘Ik kreeg mijn arm niet meer omhoog, kon niets meer’, vertelt meneer Dijk. Dat bevestigde de MRI die zijn orthopedisch chirurg, Derek van Deurzen, liet maken. “Dat is chaos van binnen”, zei hij. De pezen waren afgescheurd, kraakbeen beschadigd. De schouder moest worden vervangen door een prothese, mede omdat ik eerder aan mijn schouder was geopereerd en zenuwpijn aan de schouder had gehad.’ Meneer Dijk liet een CT-scan maken, nodig om het plaatsen van de kunstschouder driedimensionaal voor te bereiden. ‘Mijn orthopeed had me dat wel uitgelegd, maar ik realiseerde me toen niet dat dit best bijzonder is.’ Begin april volgde de operatie. ‘Het verliep erg vlot. De nacht na de operatie had ik veel pijn, maar die was na een dag weg. De pijnstillers die ik mee naar huis kreeg heb ik nauwelijks gebruikt.’
‘Het herstel na een schouderoperatie duurt gemiddeld zeven à acht maanden, voor ouderen zelfs tot een jaar, is me verteld. Vooral doordat een zenuw in de schouder flink was opgerekt door mijn val volgens de neuroloog. Daar lijkt hij gelijk in te krijgen, want na vierenhalve maand ben ik nog niet helemaal de oude. Hoewel, gaandeweg zijn er van die onverwachtse overwinningen. Dat ik mijn haar weer met rechts kan kammen, of dat ik mijn hand weer kan uitsteken op de fiets. Het gaat dus de goede kant op.’ Maar meneer Dijk is wel wat voorzichtiger geworden. De schaatsen laat hij voortaan liever in het vet…
Over het expertisecentrum OLVG is door de Stichting Topklinische Ziekenhuizen aangewezen als expertisecentrum voor (complexe) aandoeningen aan schouder en elleboog. Regelmatig verwijzen andere ziekenhuizen patiënten door naar ons team bestaande uit onder anderen orthopedisch chirurgen, radiologen, neurologen, pijnspecialisten. Waar nodig wordt met behulp van een CT-scan een driedimensionaal filmpje gemaakt van botkwaliteit en -structuur. Op basis van die informatie ondersteunt een speciaal programma de orthopedisch chirurg bij het plaatsen van de prothese voor een optimaal resultaat. Lees meer over dit expertisecentrum. |