Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
"Buikpijn, pijn bij het vrijen of tijdens het plassen of poepen… het zijn klachten die veel vrouwen wijten aan hun menstruatie. Of ze nemen ze voor lief, omdat ze denken dat het normaal is. Veel vrouwen realiseren zich niet dat de klachten een medische oorsprong kunnen hebben. Dat endometriose ze veroorzaakt bijvoorbeeld.
Bij endometriose zit het slijmvlies dat normaal alleen in de baarmoeder voorkomt, ook daarbuiten. Bijvoorbeeld in de eierstokken, op het buikvlies, in de blaas of de darmen. Het slijmvlies kan in de organen groeien. En ook voor verklevingen zorgen tussen de organen onderin de buik. Vrouwen kunnen hierdoor erge buikpijn hebben. Ook kan het moeilijker zijn om zwanger te raken.
Doordat veel vrouwen de klachten niet koppelen aan iets medisch, zie ik ze vaak pas laat op mijn spreekuur. Soms hebben ze de klachten al jaren. De organen kunnen dan al behoorlijk aangedaan zijn. En de pijnklachten hevig.
Momenteel gaan veel vrouwen met ernstige endometriose voor een operatie naar Leuven in België. Dit omdat artsen in Nederland vaak terughoudend zijn om deze moeilijke operatie uit te voeren. En dat gaat mij aan het hart. Daarom heb ik samen met collega’s in OLVG een multidisciplinair team opgesteld. Ik opereer als gynaecoloog vaak samen met een chirurg. Een radioloog brengt voor de operatie de endometriose heel precies voor ons in beeld. Hierdoor kunnen we de operatie zo uitvoeren dat een vrouw zo min mogelijk belast wordt. Dit doen we meestal met een kijkoperatie. Iets wat nog te weinig in Nederland gedaan wordt. Via een paar kleine sneetjes brengen we de instrumenten en een cameraatje in. Zo kunnen we heel nauwkeurig opereren. Vrouwen herstellen na zo’n kijkoperatie veel sneller dan bij een uitgebreide buikoperatie.
Voor de toekomst moet de zorg voor vrouwen met deze heftige klachten nog beter worden. En optimaal afgestemd op onze patiënten. Daar werken we samen hard aan. Aan een team van nog meer verschillende specialisten. Een pijnspecialist bijvoorbeeld, of een Maag- Darm- Leverarts als een vrouw juist daar klachten heeft. Samen met een aantal gynaecologen heb ik de landelijke werkgroep Endometriose opgericht. Deze werkgroep maakt zich hard voor betere zorg bij endometriose, meer aandacht voor de aandoening en betere voorlichting aan patiënten. Want niemand zou jarenlang met deze pijn rond moeten lopen."