home

MDL-arts Caroline Wientjes : minder ingrijpende behandeling bij vroege diagnose darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 14.000 mensen te horen dat ze de ziekte hebben. Sinds 2014 kan iedereen boven de 55 eens per twee jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met dit onderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium – als iemand nog geen klachten heeft – worden opgespoord. Enorm belangrijk. Want hoe vroeger je darmkanker opspoort, hoe groter de kans op genezing.

Lichamelijk minder heftig

Sinds het bevolkingsonderzoek merk ik dat we in OLVG steeds vaker patiënten zien in een vroeg stadium van de ziekte. Dat is goed nieuws. De diagnose kanker zelf heeft al ontzettend veel impact op iemands leven. Dan is het fijn dat ik als MDL-arts minder ingrijpende behandelmethoden kan aanbieden. Bijvoorbeeld Full Thickness Resection (FTR). Dat is een ingreep waarbij we het stukje darm waar de kanker zit heel gericht weghalen. Daarna plaatsen we een clipje dat het gaatje dat in de darmwand ontstaat weer dichtmaakt. We doen dit met een kijkonderzoek via de anus: een endoscopie. Dat is een stuk minder belastend dan een “echte” operatie, waarbij de arts via een snee in de buik een groter stuk darm weghaalt.

Geen littekens en snel herstel

Deze behandeling heeft veel voordelen: je krijgt een slaapmiddel in plaats van dat je onder narcose gaat. Zo heb je geen last van de bijwerkingen van een narcose. De ingreep duurt maar een half uur tot een uur en je mag snel daarna weer naar huis. En je herstelt er net zo vlot van als van een standaard kijkonderzoek van de darm. De risico’s op complicaties zijn ook veel kleiner dan bij een ’echte’ operatie. De impact van de ziekte nemen we hiermee natuurlijk niet weg. En ondanks dat de ingreep in een klein uurtje gepiept is, is er nog wel een uitgebreide controle achteraf. Maar de ingreep zelf valt de meeste mensen ontzettend mee.

Verbaasd en opgelucht

Wat ik vooral terug hoor van patiënten is dat ze verbaasd en opgelucht zijn over hoe goed ze zich voelen na de ingreep. Ze hebben geen pijn en merken achteraf eigenlijk niet eens dat er iets gebeurd is. En dat terwijl de behandeling hetzelfde resultaat kan hebben als een operatie.

Geen operatie meer nodig

Niet iedereen komt voor FTR in aanmerking. Als de tumor te diep in de darmwand is gegroeid, is een chirurgische operatie nodig. Daarom is vroege diagnose zo ontzettend nodig en ben ik heel blij met het bevolkingsonderzoek. Maar het blijft natuurlijk heel belangrijk dat mensen klachten als buikpijn, bloed of een verandering in de ontlasting naar de huisarts gaan. Ik hoop en verwacht dat we in de toekomst darmkanker nog vaker vroeg kunnen vaststellen. En dat zware operaties en ingrijpende aanvullende behandelingen als chemotherapie minder vaak nodig zullen zijn.

Wilt u meer informatie over deze behandelmethode? Bekijk dan de pagina over Full Thickness Resection