home

Expertisecentrum Toxicologie : hulp voor patiënten met een acute vergiftiging

Drugs

Het Expertisecentrum Toxicologie is hét verwijscentrum voor alle patiënten met een acute vergiftiging in de regio Groot-Amsterdam. Jaarlijks heeft OLVG te maken met duizenden patiënten met een acute vergiftiging. Een ander woord voor vergiftiging is intoxicatie.

Een acute vergiftiging kan ontstaan door bijvoorbeeld het gebruik van drugs, alcohol of (verkeerde) medicijnen. Dankzij de kennis op het gebied van vergiftiging, verslaving, onthouding en lichamelijke klachten als gevolg van middelengebruik, kunnen we in OLVG elke patiënt de beste kwaliteit van zorg bieden. Daarnaast is er in OLVG bijzondere aandacht voor opleiding, wetenschap en onze maatschappelijke rol binnen de toxicologie.

Samenwerking

Het Expertisecentrum Toxicologie is erkend door Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Om patiënten integrale zorg te bieden, werken we samen met huisartsen, ambulancediensten en GGZ. Ook wisselen we kennis en ervaring uit met GGD Amsterdam, het Trimbos-instituut, het Nederlands Forensisch Instituut, het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum en Amsterdam UMC.

OLVG publieksacademie

In 2018 organiseerde OLVG de publieksacademie 'Drugs in de stad: het hart in extase' in Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze publieksacademie vertelden SEH-arts Femke en voormalig cardioloog in OLVG Robert over drugs en de impact van drugs op het hart.

Nuttige websites

Veelgestelde vragen

Als er bij u sprake is van een acute vergiftiging, dan kan uw huisarts contact opnemen met het Expertisecentrum Toxicologie via de dienstdoende arts van de Spoedeisende Hulp. Als u in contact wilt komen met het Expertisecentrum Toxicologie, loopt dit dus altijd via uw huisarts. Als uw huisarts inschat dat u geholpen kunt worden door een van onze zorgverleners, dan komt u bij het Expertisecentrum Toxicologie terecht.

U kunt met vragen over uw medicijnen terecht bij uw huisarts. Uw huisarts kan altijd overleggen met onze zorgverleners die gespecialiseerd zijn in acute vergiftiging. Bent u langere tijd blootgesteld aan een giftige stof? Dan kan uw huisarts terecht bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Nee, daarvoor bent u bij ons niet op de juiste plek. Jellinek biedt goede hulp bij verslaving. Op de website van Jellinek vindt u veel informatie over alcohol- en drugsverslaving.