home

Als uw baby veel huilt : behandeling onrustige baby in OLVG

Soms huilt een baby erg veel. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Een verblijf in het ziekenhuis helpt u en uw baby tot rust te komen. Tijdens het verblijf onderzoekt een arts uw baby en ontwikkelt u samen met zorgverleners een regelmatig patroon voor u en uw baby. Het ontwikkelen van dit patroon gebeurt in dagbehandeling.

Over veel huilen van een baby

Soms huilen baby’s erg veel zonder dat daar een duidelijke lichamelijke oorzaak voor is. Een baby is een huilbaby als de baby meer dan 3 uur per dag huilt, 3 dagen of meer per week en dat 3 weken lang. 
Uw baby kan bijvoorbeeld erg lang en vaak huilen en moeilijk in slaap vallen. Soms lukt het niet meer om een baby rustig te krijgen. Als dit bij uw baby zo is, kan een verblijf in het ziekenhuis helpen.

Zo gaat het verblijf in dagbehandeling

Beide ouders en de baby komen voor dagbehandeling naar het ziekenhuis. 
U komt met uw baby tussen 7.30 en 16.00 uur naar het ziekenhuis. 

Om te onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak is voor het huilen, stelt een zorgverlener beide ouders vragen over het gedrag van uw baby.
De arts onderzoekt uw baby. Soms is er aanvullend onderzoek nodig
Als er een lichamelijke oorzaak is voor het huilen, is soms een behandeling nodig. Als dit bij uw baby zo is, bespreekt de arts dit met u.

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis leert u verschillende soorten van huilen en gedrag herkennen bij uw baby. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen huilen van de honger en huilen van moeheid. U krijgt adviezen om uw baby te begrijpen en te begeleiden. Samen met de zorgverleners ontwikkelt u een regelmatig patroon van voeden, wakker zijn en slapen. 

Het team

Tijdens de dagopname ontmoet u de verschillende zorgverleners van uw baby. 
Het team bestaat uit:

  • Arts
    De arts onderzoekt uw baby en is verantwoordelijk voor de medische zorg. Omdat OLVG een opleidingsziekenhuis is, is er vaak ook een arts in opleiding tot kinderarts in het team. 
  • Kinderverpleegkundige en medisch pedagogisch zorgverlener
  • De kinderverpleegkundige en de medisch pedagogisch zorgverlener kijken goed naar het gedrag van uw baby. Zij helpen de ouders of verzorgers bij het wennen aan rust en regelmaat. De verpleegkundige ondersteunt de ouders tijdens de dagelijkse verzorging van de baby. 
  • Kinderpsycholoog
    Als het nodig is, bespreekt een psycholoog met u de situatie thuis en mogelijke problemen. 
  • Kinderfysiotherapeut
    Als het nodig is, geeft de fysiotherapeut adviezen over bijvoorbeeld de houding van uw baby. 
  • Logopedist
    Als het nodig is, onderzoekt de logopedist de mondmotoriek van uw baby tijdens het eten en drinken. Mondmotoriek is de controle over de wangen, de mond, de lippen en de tong. 

Naar huis

Aan het einde van de behandeling heeft u een gesprek over hoe het gegaan is in het ziekenhuis. U kunt dan u uw vragen stellen. 

Zo gaat het verder

Meestal krijgt u een vervolgafspraak met de kinderarts. Dit is via de telefoon of in het ziekenhuis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl

Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: