Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De oorzaak van pijn op de borst is meestal een vernauwing van de kransslagaders op het hart door slagaderverkalking. Wanneer deze bloedvaten nauwer zijn, stroomt er minder bloed doorheen. Dit vergroot de kans op een zuurstoftekort van hart en dus pijn op de borst.
De kans op het ontwikkelen van angina pectoris wordt vergroot als iemand rookt, te dik is, of een hoge bloeddruk heeft. Ook bij suikerziekte, een te hoog cholesterolgehalte en bij mensen bij wie in de familie op jongere leeftijd (voor het 60e levensjaar) hart- en vaatziekten voorkomen, is de kans op het ontwikkelen van angina pectoris duidelijk vergroot.
Het is niet altijd het geval dat pijn op de borst wijst op angina pectoris. Het kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
Vernauwing in de kransslagaders is niet direct merkbaar. Wanneer een van de kransslagaders voor meer dan 50% vernauwd is kan iemand daar last van krijgen.
Kenmerkend voor angina pectoris is dat de pijn optreedt in aanvallen en meestal na enkele minuten in rust weer wegtrekt. In de beginfase van angina pectoris treden klachten vooral op wanneer het hart harder moet werken, bijvoorbeeld bij:
Vrouwen kunnen last hebben van andere (atypische) klachten zoals kortademigheid, duizeligheid, abnormale moeheid en/of slecht slapen. Deze atypische klachten komen naast bij vrouwen ook voor bij ouderen en mensen met suikerziekte.
Bij pijn op de borst kan het zijn dat er iets met het hart aan de hand is. De arts zal dit willen onderzoeken aan de hand van een vragenlijst, bijvoorbeeld wanneer onstaan de klachten? En hoe lang houden de klachten aan? Ook beoordeeld de arts meerdere riscicofactoren op hart- en vaatziekten zoals het cholesterolgehalte, de bloeddruk, bloedsuiker en medische familievoorgeschiedenis.
Bij de verdenking angina pectoris kunnen aanvullende onderzoeken worden ingezet:
Om angina pectoris te bestrijden zal er in eerste instantie worden gekeken naar een gezonde leefstijl. Het advies is om niet te roken, voldoende te bewegen en gezond te eten. Dit houdt in dat het eten bestaat uit weinig zout en verzadigd vet. De cardioloog kan bij angina pectoris medicijnen voorschrijven die de bloedvaten verwijden. Ook het terugbrengen van de hartslag en het verlagen van de bloeddruk zorgt ervoor dat het hart minder arbeid hoeft te leveren. Veel gebruikte medicijnen zijn:
Wanneer een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende helpen, dan kan behandeling nodig zijn:
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hartcentrum.