Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
In de eerste plaats kan de aortaklep lekken. In dat geval sluit de klep niet goed, waardoor een deel van het bloed terugstroomt in de linkerkamer van het hart. Het hart zal om voldoende bloed vooruit te pompen nu harder moeten werken dan normaal. Ook zal het hart door dit teruggestroomde bloed onder druk komen te staan (volumebelasting) en op den duur dikker worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot hartfalen. De medische term voor een lekkende aortaklep is een Aortaklepinsufficiëntie.
In de tweede plaats kan de aortaklep vernauwd zijn. Bij deze aandoening gaat de aortaklep niet helemaal open. Hierdoor kan het bloed niet goed uit het hart naar de lichaamsslagader (aorta) stromen. Om het bloed langs de vernauwde klep te pompen moet het hart harder werken dan normaal. Ook bij deze aandoening wordt de hartspier hierdoor op den duur dikker en stijver. De pompkracht neemt af. Net als bij een aorta insufficiëntie kan dit uiteindelijk leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen.
Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:
Afhankelijk van de ernst en aard van de aortaklepaandoening ontstaan klachten. De eerste symptomen zijn kortademigheid, vooral ’s nachts en bij het liggen. Daarnaast komt drukkende pijn op de borst (angina pectoris) voor. De klachten nemen toe bij inspanning en verminderen in rust.
Voor het stellen van de diagnose zal de cardioloog u vragen stellen over uw klachten en lichamelijk onderzoek doen. De volgende onderzoeken kunnen noodzakelijk zijn:
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.