home

Artrose in de elleboog : slijtage van het kraakbeen

Tussen de gewrichten in de elleboog zit een laagje kraakbeen. Bij artrose in de elleboog slijt dit kraakbeen langzaam. De slijtage van het kraakbeen in uw elleboog kan voor pijn zorgen. Als behandeling krijgt u meestal fysiotherapie en een injectie. Soms is een operatie nodig.

Over artrose in de elleboog

De elleboog bestaat uit een aantal gewrichten. Tussen elk gewricht zit een laagje weefsel. Dit weefsel heet kraakbeen. Bij artrose in de elleboog slijt het kraakbeen en groeien er soms kleine stukjes bot aan delen van het gewricht Hierdoor kunt u uw elleboog minder goed bewegen.

Artrose in de elleboog kan ontstaan doordat het kraakbeen ouder wordt. Ook kan artrose komen door een ontsteking in de gewrichten in de elleboog of doordat u uw elleboog eerder heeft gebroken.
Veel zwaar werk of veel sporten kan ook artrose veroorzaken.

Klachten

U heeft meestal niet meteen klachten bij artrose in de elleboog. Vaak duurt het lang voordat u iets merkt. De klachten die bij artrose in de elleboog horen zijn:

  • Pijn
    Vaak krijgt u pijn bij het buigen en strekken van de elleboog. Hoeveel pijn u heeft, verschilt dan per dag. Vaak is de pijn in de avond erger dan in de ochtend.
  • Startpijn
    Startpijn betekent dat u pijn heeft nadat u de elleboog een tijd niet heeft gebruikt. Vaak voelt u dit in de ochtend. Als de artrose erger wordt, kunt u ook in de nacht pijn krijgen.
  • Stijfheid
    Uw elleboog voelt vaak stijf als u de elleboog een tijd niet gebruikt heeft. Dit wordt ook wel startstijfheid genoemd. Vaak voelt u dit in de ochtend. Door uw elleboog te bewegen verdwijnt de stijfheid.
  • Moeite met bewegen
    Door de pijn en stijfheid van de artrose en de stukjes bot die kunnen groeien, kunt u de elleboog minder goed bewegen. U heeft vaak moeite met het buigen en strekken van de elleboog.
  • Dikke elleboog
    Bij artrose krijgt u vaker ontstekingen in uw elleboog. Door de ontstekingen komt er veel vocht in de elleboog. Door het vocht wordt de elleboog dik.

Behandelingen

Er zijn 2 behandelingen mogelijk voor artrose van de elleboog: fysiotherapie of een operatie. De arts probeert u meestal eerst te behandelen met fysiotherapie. Als fysiotherapie niet helpt, bespreekt u met uw arts of een operatie nodig is.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om uw artrose klachten te verminderen. Een fysiotherapeut vertelt u wat u wel en wat u niet kunt doen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het verbeteren van uw houding.

Injectie

Naast fysiotherapie, kan een injectie met pijnstillers en ontstekingsremmers soms helpen. Deze injectie werkt meestal een paar maanden. Uw arts bespreekt met u of dit voor u een optie is.
Na de injectie heeft u soms eerst iets meer pijn aan uw elleboog. De pijn wordt binnen een paar dagen minder. Soms heeft u in de 2 dagen na de injectie last van opvliegers. Uw gezicht en hals worden dan opeens rood en u gaat zweten. Dit gaat vanzelf weer over.

Operatie

Als fysiotherapie en de injecties niet helpen bij het herstel, bespreekt de arts met u of een kijkoperatie nodig is. Een andere naam voor een kijkoperatie is artroscopie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: