Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Op de botten in een gewricht zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad. Zo kan je gewricht makkelijk buigen, draaien en strekken.
Bij artrose wordt het kraakbeen op je botten dunner en minder glad. Daardoor beweegt een gewricht minder makkelijk.
Bij artrose in je schouder kun je dit merken:
De pijn kan erg wisselen. Op sommige dagen heb je veel last, op andere dagen veel minder.
Bij erge artrose kun je ook minder kracht hebben. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je je arm moeilijker omhoog kunt doen.
Waardoor je artrose krijgt, is niet precies bekend.
Je hebt een grotere kans op artrose in deze situaties:
Je vertelt over je klachten en daarna onderzoekt je huisarts je schouder. Daarna kan je huisarts meestal zeggen of je artrose van je schouder hebt.
Röntgenfoto's zijn meestal niet nodig.
Soms twijfelt de huisarts of je klachten door artrose komen. Dan kan een röntgenfoto helpen om te weten of je artrose hebt.
Probeer deze adviezen als je last hebt van artrose in je schouder:
Blijf bewegenJe kunt meer pijn krijgen als je dingen doet die zwaar zijn voor je schouder. Bijvoorbeeld:
Probeer dit niet te doen. Of maar heel weinig.
Veel pijn? Geef je schouder rustHeb je veel pijn? Bijvoorbeeld ook bij kleine bewegingen? Dan mag je je schouder wel 1 of 2 dagen rust geven. Gebruik je schouder dan weinig en laat je arm op je schoot rusten als je zit.
Probeer dit niet te lang te doen. Als je je schouder te lang stil houdt, krijg je een stijver gevoel in je schouder. Het wordt dan steeds lastiger om je arm weer gewoon te gebruiken.
Kun je je werk minder goed doen? Bespreek dit dan met je werkgever. Praat ook met de bedrijfsarts. Die bespreekt met je hoe je zo goed mogelijk kunt blijven werken. Soms is het nodig om ander werk te gaan doen.
Gebruik deze middelen liever nietEr zijn veel middelen voor artrose te koop in de winkel. Je kunt ze beter niet gebruiken.
Is de pijn een tijd erger? Of ga je iets doen dat bij jou vaak extra pijn geeft? Dan kun je een pijnstiller nemen:
Als je veel pijn hebt, kun je soms een behandeling proberen: een prik in je schouder of fysiotherapie.
Prik in je schouderAls je een tijd veel pijn hebt en pijnstillers niet genoeg helpen, dan kan een prik in je schouder misschien helpen. In de prik zit een medicijn tegen pijn en ontsteking. Dat kan ervoor zorgen dat je pijn minder wordt. Daardoor kun je makkelijker bewegen en oefenen.
Meestal heb je een paar weken minder pijn. De prik geeft bijna nooit bijwerkingen.
Bespreek met de huisarts of een prik jou kan helpen en of je huisarts die kan geven.
Fysiotherapie of oefentherapieBlijf je veel pijn houden en vind je bewegen met je schouder moeilijk? Lukt werken bijvoorbeeld niet goed of kun je je schouder niet goed gebruiken?
Dan kan fysiotherapie of oefentherapie helpen. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij een oefentherapeut of fysiotherapeut. Als je twijfelt, kun je het ook met de huisarts bespreken.
Behandelingen die waarschijnlijk niet werkenDeze behandelingen van fysiotherapeuten helpen waarschijnlijk niet bij schouderklachten:
Hoe artrose gaat, verschilt per persoon. De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven.
Meestal zijn er periodes waarin je klachten erger worden en periodes met minder klachten. Kijk voor adviezen bij pijn die langer blijft.
Helpen alle adviezen en behandelingen niet? En hou je erg veel pijn waardoor je bijvoorbeeld slecht slaapt of heel slecht kunt bewegen? Dan kun je soms een kunst-schouder krijgen. Je huisarts kan je doorsturen naar een arts die veel weet over operaties van de botten (een orthopedisch chirurg). Een kunst-schouder heeft voordelen en nadelen. De arts kan hier informatie over geven.
Maak een afspraak met je huisarts in deze situaties:
We hebben deze tekst gemaakt met:
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.
Artrose in de schouder kan niet genezen. Wel bestaan er behandelingen die ervoor zorgen dat u minder last heeft van artrose in de schouder.
De behandelingen in OLVG richten zich op het verminderen van pijn en het kunnen blijven gebruiken van uw schouder. Er zijn 2 opties:
Als het kan, stellen we een operatie voor het plaatsen van een schouderprothese het liefst zo lang mogelijk uit. Een operatie heeft altijd risico’s en een schouderprothese moet na een aantal jaar vervangen worden. Zolang het kan krijgt u daarom medicijnen of injecties tegen de pijn. Soms krijgt u hiervoor een verwijzing naar het Pijncentrum van OLVG.
Als medicijnen en injecties niet meer helpen tegen de pijn, kunt u samen met uw arts bespreken of u in aanmerking komt voor een schouderprothese. Als u samen beslist voor een schouderprothese, krijgt u een operatie.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.