Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Astma komt het meest voor bij kinderen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen (allergenen). Niet alleen allergenen, maar ook verkoudheid, inspanning, stress of prikkelende stoffen kunnen hoestbuien veroorzaken. Het lichaam wil het stofje waar het allergisch voor is uithoesten en wegwerken, denk aan: rook, parfum, huisstofmijt, pollen, stuifmeel of schimmels. Kinderen die veel in contact komen met zulke stoffen en regelmatig hoesten zullen geïrriteerde luchtwegen krijgen. Deze zullen dan ontstoken raken.
Kinderen met astma hebben vaak een piepende ademhaling, moeten vaak hoesten en zijn vaak benauwd. Ze kunnen een hoestbui krijgen als ze in contact komen met prikkelende stoffen of stoffen waar ze allergisch voor zijn. Baby's kunnen dezelfde symptomen hebben, zonder dat ze allergisch zijn. Een bovenste luchtweginfectie is dan vaak de boosdoener. Ongeveer 60% van deze kinderen heeft geen klachten meer na de kleutertijd en krijgt ook geen astma. Astma komt vooral voor bij kinderen ouder dan 1 jaar.
Als de huisarts vermoedt dat uw kind astma heeft, verwijst hij of zij uw kind door naar de kinderarts. U krijgt dan een afspraak op de polikliniek Kindergeneeskunde. De kinderarts onderzoekt uw kind en zal een aantal vragen stellen over de klachten die uw kind heeft.
Genezing van astma is nog niet mogelijk. De klachten kunnen wel sterk verminderen door het wegnemen of beperken van contact met stoffen waar een kind allergisch voor is. Een kind met astma krijgt meestal twee soorten medicijnen.
De kinderarts kan uw kind doorverwijzen naar het spreekuur 'Extra zorg voor kinderen met astma' van de astmaverpleegkundige. Zij geeft informatie en instructies, onder andere over het gebruik van de (inhalatie)medicijnen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.