Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Astma is een ziekte van de buisjes in de longen. Als je ademt, gaat er lucht door deze buisjes naar je longen.
De cijfers van de tekst horen bij de cijfers in de afbeelding:
Klachten van astma zijn bijvoorbeeld:
Jonge kinderen hebben vaak alleen perioden met deze klachten. Bijvoorbeeld piepend ademen als ze verkouden zijn. Meer dan de helft van deze kinderen blijkt later geen astma te hebben. Vaak verdwijnen de klachten voor de leeftijd van 6 jaar.
Pas vanaf de leeftijd van 6 jaar wordt duidelijk of uw kind echt astma heeft.
Bij kinderen met astma reageren de longbuisjes op bepaalde prikkels. Uw kind kan voor 1 of meer prikkels overgevoelig zijn. Meestal reageren de longen meteen na de prikkel, soms pas na uren.
Allergische prikkels:
Niet-allergische prikkels:
Sommige kinderen hebben een grotere kans op astma. Bijvoorbeeld als:
Het is onzeker of borstvoeding de kans op astma kleiner maakt.
Rook nooit in de omgeving van kinderen. En zeker niet bij kinderen met astma.
Rook nooit in huis, ook al is uw kind niet thuis. De rook blijft op muren en meubels zitten, ook als u de ramen openzet.
Zelfs als u buiten rookt, komt de rook op uw kleren, haren en huid. Ook dit is schadelijk voor uw kind.
Als u rookt, probeer te stoppen. Dat kan moeilijk zijn. Vraag dan hulp, bijvoorbeeld via uw huisarts.
Zorg ook dat uw kind zelf niet gaat roken.
Door de rook krijgt uw kind meer last van de astma. Ook werken astma-medicijnen minder goed als uw kind rookt.
Het kan zijn dat uw kind bij rennen of sporten benauwd wordt. Toch is het belangrijk dat uw kind veel beweegt om fit te blijven. Neem uw kind mee naar buiten en laat het rennen, fietsen en spelen.
Medicijnen inademen maakt de kans klein dat uw kind klachten krijgt bij rennen of sporten.
Kinderen met overgewicht hebben meer last van hun astma. Daarom zijn bewegen en gezonde voeding extra belangrijk als uw kind te zwaar is.
Zo weinig mogelijk prikkelsHeeft u gemerkt voor welke prikkels uw kind gevoelig is? Dan kunt u proberen te zorgen dat uw kind zo weinig mogelijk van deze prikkels krijgt.
Er zijn 2 soorten medicijnen tegen klachten van astma:
Uw kind ademt de medicijnen in met een puffer. Zo komen de medicijnen direct in de longen. Uw huisarts of apotheker laat zien hoe uw kind de medicijnen het beste kan inademen. Daarna oefent u het inademen samen.
Medicijnen genezen astma niet. Maar als uw kind de medicijnen goed gebruikt, kunnen de klachten wel minder worden of lang wegblijven. Kijk ook bij medicijnen tegen astma bij kinderen.
Meer informatie over medicijnen, de puffers en de manier van inademen vindt u op inhalatorgebruik.nl. Bijvoorbeeld filmpjes over hoe uw kind de medicijnen moet inademen.
De huisarts spreekt met u af wanneer uw kind voor een controle-afspraak komt.
Veel kinderen met astma hebben jaren een ontstekingsremmer nodig.
Soms lukt het om langzaam minder van het medicijn te gaan gebruiken. Maar als de klachten vaak terugkomen, dan blijven een ontstekingsremmer of een luchtwegverwijder nodig.
Klachten van astma bij jonge kinderen gaan vaak na een paar jaar vanzelf over. Zoals piepen bij een verkoudheid.
De helft van de jonge kinderen met klachten van astma, heeft rond de leeftijd van 6 jaar geen klachten meer.
Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost:
Bel op werkdagen met de huisarts:
Neem de puffer mee als u naar de huisarts gaat. De huisarts kan dan kijken hoe uw kind die gebruikt. Zo nodig doet de huisarts nog eens voor hoe uw kind de medicijnen moet inademen.
U kunt filmpjes over medicijnen bij astma bekijken in 5 verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Berbers en Marokkaans-Arabisch.
Meer informatie over astma vindt u op de site van het Longfonds:
Voor contact met andere ouders van kinderen met astma: het Longforum.
Of zoek via de zorggids van de Patiëntenfederatie.
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over astma bij kinderen.
Astma is niet te genezen. Wel kan uw kind minder last krijgen van astma door bijvoorbeeld de stoffen weg te halen waar uw kind allergisch voor is. Ook kan uw kind 2 soorten medicijnen krijgen: ontstekingsremmers of luchtwegverwijders. Ontstekingsremmers maken de ontsteking in de longen minder. Luchtwegverwijders maken de luchtwegen wijder. Met medicijnen heeft u kind vaak minder klachten.
De arts kan uw kind verwijzen naar het spreekuur ‘Extra zorg voor kinderen met astma’. Tijdens het spreekuur geeft de astmaverpleegkundige informatie over de ziekte en de behandeling.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.