Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De meeste klachten komen voor bij de lange bicepspees.
Bicepspeesklachten geven vaak pijn aan de voorkant van uw schouder of arm. Bijvoorbeeld als u uw arm optilt of uw elleboog buigt. Ook het draaien van de onderarm kan pijn doen.
De klachten komen door:
Een bicepspees-tendinitis is een ontsteking aan de lange bicepspees. Het is niet altijd duidelijk waar de ontsteking vandaan komt. Bicepspees-tendinitis ontstaat vaak door een beschadiging aan de bicepspees. De bicepspees kan beschadigen door ouderdom of te veel gebruik.
De lange bicepspees kan afscheuren. Bijvoorbeeld bij een zwakke pees. Ook kan de lange bicepspees scheuren bij een plotselinge beweging van de elleboog bijvoorbeeld bij een sport zoals gewichtheffen. Als de lange bicepspees afscheurt, voelt u de bicepspees knappen. Uw arm wordt dan vaak blauw en dik.
Na het afscheuren van de lange bicepspees kan de spier inzakken. Er komt dan soms een bobbel in uw arm of elleboog.
Vaak heeft u bij een gescheurde lange bicepspees geen operatie nodig.
Een beschadiging of afscheuren van het stuk pees dat aan de schouder vastzet heet een SLAP-laesie. Dit kan komen door een val of door een harde ruk aan de arm.
Er zijn 2 soorten behandelingen: fysiotherapie en een injectie, of een operatie.
Fysiotherapie kan helpen om uw bicepspees-klachten te verminderen. Een fysiotherapeut geeft advies over wat u wel en wat u niet kunt doen en hoe u uw houding kunt verbeteren. Een goede houding is belangrijk bij het herstel.
Injectie
Naast fysiotherapie krijgt u soms ook een injectie met pijnstillers en ontstekingsremmers.
Na de injectie blijven de klachten meestal meerdere maanden weg.
Na de injectie heeft u in het begin iets meer pijn, maar dat wordt snel minder. Soms krijgt u na de injectie last van opvliegers. Uw gezicht en hals worden dan opeens rood en u gaat zweten. Dit gaat vanzelf weer over.
Als fysiotherapie en de injecties niet helpen bij het herstel, bespreekt de arts met u of een operatie nodig is. Welke soort operatie u krijgt, hangt af van de oorzaak van uw klachten. U komt voor de operatie 1 dag naar het ziekenhuis.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Er zijn 2 operaties mogelijk: biceps-tenotomie of biceps-tenodese.
Bij een SLAP-laesie is de pees losgescheurd. U krijgt dan een SLAP-repair. Bij een SLAP-repair maken we uw bicepspees weer vast aan uw schouderkom of zetten we de bicepspees vast op de bovenarm.
Ga niet te snel aan het werk
Ga niet te snel aan het werk
Elke operatie heeft risico’s. Bij een operaties aan de biceps is er een kleine kans op een bloeding, infectie, schade aan zenuwen of bloedvaten of een stijve schouder.
Neem meteen contact op met de polikliniek als u 1 of meer van de volgende klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Bel de verpleegafdeling als u vragen heeft die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten.
Verpleegafdeling Orthopedie, locatie West, B5
020 510 82 35 (iedere dag van 16.15 tot 08.15 uur)
Bel een medewerker van Opnameplanning als u vragen heeft over de datum van de operatie.
Opnameplanning afdeling Orthopedie
020 599 36 50 (op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur)