Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Er zijn 2 mogelijkheden bij een directe reconstructie met een prothese :
De plastisch chirurg bespreekt met u wat voor u de beste manier is.
Als u al weet dat u na de operatie bestraald moet worden, is het soms beter de reconstructie uit te stellen. De bestraling geeft een verhoogde kans op complicaties na de operatie.
Meestal plaatst de plastisch chirurg eerst een tissue expander. Dit is een ballonnetje dat gevuld wordt met vocht. Door de tissue expander komt er meer ruimte in uw borst om de prothese te plaatsen. De plastisch chirurg vult dit ballonnetje tijdens de operatie soms al met wat vocht. Na de operatie komt u een aantal keer terug. De plastisch chirurg spuit dan steeds een klein beetje vocht in het ballonnetje. Het inspuiten van het vocht duurt een paar minuten. Het doet geen pijn.
Door de tissue expander wordt de huid in uw borst opgerekt. Als de huid genoeg is opgerekt, krijgt u een nieuwe operatie waarbij de plastisch chirurg een definitieve prothese plaatst. Meestal is dit 3 tot 6 maanden na de eerste operatie.
Er zijn verschillende redenen waarom een tissue expander nodig kan zijn:
Als het mogelijk is, krijgt u meteen een prothese. Soms kan de plastisch chirurg pas tijdens de operatie zien of u toch eerst een tissue expander nodig heeft.
De prothese die u krijgt voor uw borst is gevuld met siliconen. Er zijn verschillende soorten protheses. Uw plastisch chirurg adviseert welke prothese voor u het beste is.
Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg zo goed mogelijk uw borst na te maken. Maar een nieuwe borst is altijd anders dan uw eigen borst:
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Meestal mag u na 1 of 2 nachten na de operatie weer naar huis.
U krijgt recepten voor pijnstilling mee naar huis.
Na de operatie mag u 6 weken uw arm niet hoger dan uw schouder bewegen. U mag ook 6 weken uw borstspieren niet belasten: u mag bijvoorbeeld niet zwaar tillen, de hond niet uitlaten, of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals stofzuigen of uw bed verschonen.
Zie voor beweegadviezen de webpagina: Bewegen na een borstamputatie of okselkliertoilet.
Na een borstreconstructie met een prothese of tissue expander is er een kleine kans op complicaties. Soms moet u dan opnieuw geopereerd worden:
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een ontsteking, te veel vocht bij de wond of een nabloeding.
Als u vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u de BorstZorg Monitor in MijnOLVG raadplegen. De BorstZorg Monitor is na de operatie voor u beschikbaar in MijnOLVG via Zorgadvies. Met de BorstZorg Monitor kunt u thuis eenvoudig uw klachten na uw operatie meten en doorgeven. Wij kunnen u zo op afstand begeleiden.
Neem contact op met het ziekenhuis als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Casemanager mammacare
mammacare@olvg.nl
Mammapoli, locatie Oost, P3
020-510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Mammapoli, locatie West, route 6
020-510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Verpleegafdeling Chirurgie, locatie West, A4
020 510 84 14 en 020 510 82 14 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)