Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Als uw borsten groter worden, gebeurt dit meestal aan beide kanten en soms aan 1 kant. Soms voelt u een platte ronde schijf onder uw tepel. Uw borsten kunnen pijn doen. Sommige mannen ervaren de grotere borsten als heel vervelend. Borstvorming bij mannen heet gynaecomastie.
Het is niet altijd duidelijk waarom de borsten groter worden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
Om de oorzaak van de borstvorming te vinden, heeft u vaak eerst een afspraak bij Interne Geneeskunde. De arts onderzoekt of er een oorzaak is die niet met een operatie behandeld kan worden. Bijvoorbeeld bij een stoornis bij de aanmaak van hormonen, of bij te veel drinken van alcohol.
U krijgt ook een afspraak voor een mammografie en echografie om te kijken of er klierweefsel is. Soms is er meer onderzoek nodig.
Uw arts bespreekt met u of een operatie mogelijk is.
Soms kan een plastisch chirurg de borsten van een man tijdens een operatie verwijderen.
U bespreekt uw wensen en de mogelijkheden met de plastische chirurg. De soort operatie hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, zoals uw lichaamsgewicht en of u rookt. De volgende operaties zijn mogelijk:
Een liposuctie is een operatie in dagbehandeling om lichaamsvet van de borsten te laten verwijderen.
De arts maakt een paar sneetjes in een huidplooi en brengt een canule in. Een canule is een buis. Via de buis kan de arts het lichaamsvet weghalen.
Een liposuctie is een operatie in dagbehandeling om lichaamsvet en klierweefsel van de borsten te laten verwijderen. Hier maakt de arts ook een sneetje in de tepel om extra klierweefsel weg te halen.
Deze uitgebreide operatie verwijdert vet, klierweefsel en ook het teveel aan huid van de borsten. U blijft 1 nacht in het ziekenhuis.
De littekens blijven altijd te zien. De lengte van het litteken is afhankelijk van hoe groot de borsten voor de operatie zijn.
Er zijn 2 soorten operaties:
U bespreekt met uw plastisch chirurg welke operatie mogelijk is.
ZorgverzekeraarHoud er rekening mee dat uw zorgverzekeraar deze behandeling niet altijd betaalt. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. |
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 6 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 6 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Soms kunt u opnieuw borsten krijgen. De reden hiervoor kan zijn:
Als u zich goed voelt, mag u op de dag van de operatie naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een nabloeding of een ontsteking. De plek van de operatie kan na de behandeling blauw kleuren en wat dikker worden. Dit trekt meestal vanzelf weg binnen een paar weken.
Bel meteen met de afdeling Plastische Chirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar verpleegafdeling B5.
Verpleegafdeling Plastische Chirurgie, locatie Oost, B5
020 599 25 03 (dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.