Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij sommige mensen valt de achterkant van de keel af en toe dicht tijdens het slapen. Dit kan snurken of slaapapneu veroorzaken.
Een BRP kan soms helpen. BRP staat voor Barbed-wired Reposition Pharyngoplasty.
Tijdens de operatie plaatst uw arts hechtingen bovenin de achterkant van uw keel. Rondom de hechtingen ontstaan in de weken na de operatie littekens. Door de littekens verandert de spanning in het weefsel van uw keel. Dit zorgt ervoor dat de achterkant van uw keel niet meer dicht kan vallen.
De operatie duurt ongeveer 1 uur. Na de operatie blijft u meestal 1 nacht in het ziekenhuis.
Voor de BRP krijgt u algehele verdoving. Dit heet ook wel narcose. Bij narcose is uw hele lichaam verdoofd. U bent in een diepe slaap, zodat u niets van de operatie merkt.
Uw arts plaatst hechtingen bovenin de achterkant van uw keel. Het litteken is niet te zien. Als u uw keelamandelen nog heeft, haalt uw arts deze weg tijdens de operatie. Hierdoor wordt de opening van uw neus naar uw keel groter en kan uw keel niet meer dichtvallen.
Meestal blijft u na de operatie 1 nacht in het ziekenhuis.
De BRP is een heftige ingreep. Direct na de operatie kan er veel pijn zijn, vooral tijdens het slikken. Ook kunt u pijn hebben in uw keel en oren. De pijn kan tot 2 weken na de operatie duren. U krijgt een recept mee voor pijnstilling.
De binnenkant van uw mond voelt na de operatie anders dan u gewend bent. Ook kunnen uw mond en keel droog en gespannen voelen.
In de eerste maanden na de operatie went dit vanzelf
Uw klachten zijn niet meteen weg na de operatie. De eerste weken kunt u zelfs meer last hebben van slaapapneu of snurken. Dit komt omdat de plek van de operatie in uw keel nog dik kan zijn.
Na een paar weken in uw keel hersteld en merkt u het definitieve resultaat.
Na ongeveer 3 maanden kunt u met uw arts bespreken hoe het nu met u gaat en of de operatie u heeft geholpen.
Na 3 maanden bespreekt u met uw arts de resultaten van de BRP.
Als u last had van slaapapneu, krijgt u mogelijk opnieuw een slaaponderzoek. Dit slaaponderzoek heet polysomnografie. Met dit onderzoek meet uw arts of u nog ademstops heeft tijdens het slapen.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij een BRP bestaat een kleine kans op een infectie of bloeding. Ook kan er een te grote opening zijn ontstaan tussen de neus en de keel. Hierdoor kan vloeistof tijdens het drinken in uw neus lopen. Meestal gaan deze klachten vanzelf binnen 2 weken weg.
Bel meteen het Slaapcentrum als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Slaapcentrum, locatie West, route 4
020 510 87 47 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)