Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
COPD is een ziekte van de longen die niet kan genezen. Dit komt meestal door roken.
Deze klachten worden meestal erger als u ouder wordt. Vooral als u blijft roken.
COPD is een afkorting voor het Engelse: Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Vroeger noemden we dit chronische bronchitis of longemfyseem.
De meeste mensen die COPD krijgen, zijn ouder dan 40 jaar.
U kunt 1 of meer van deze klachten hebben:
Soms worden uw klachten van COPD tijdelijk erger:
Soms weet u niet waarom de klachten tijdelijk erger worden.
Als uw klachten ineens veel erger worden, heeft u misschien een longaanval. Bel dan zo snel mogelijk uw huisarts. Hoe eerder u een behandeling krijgt voor uw klachten, hoe beter dit voor u is.
COPD gaat bij iedereen anders. Sommige mensen hebben heel weinig klachten, andere mensen veel. Soms gaat het een tijdje slechter en daarna weer lange tijd goed. Door gezond te leven krijgt u meer energie en kunnen de klachten minder worden. Zo krijgt u meer grip op uw gezondheid.
COPD komt bijna altijd door roken of doordat u vroeger jaren heeft gerookt.
Soms komt COPD door iets anders. Deze dingen geven ook kans op COPD:
Deze dingen geven misschien ook meer kans op COPD:
COPD komt niet door een allergie.
COPD gaat niet meer weg. Wel kunt u veel doen om minder klachten te hebben en zo fit mogelijk te blijven. Daarbij zijn deze dingen belangrijk:
Stoppen met rokenStoppen met roken is de belangrijkste stap als u COPD heeft. Wanneer u stopt met roken, komt er geen extra schade meer in uw longen door de rookdeeltjes. Hoe eerder u stopt met roken, hoe beter voor uw longen.
Als u net bent gestopt, kunt u eerst meer slijm gaan hoesten in plaats van minder. Het duurt een paar maanden voordat u merkt dat het beter gaat:
Zorg dat u geen prikkelende stoffen inademt. Dit zijn bijvoorbeeld: tabaksrook, fijnstof, verflucht, baklucht of braadlucht, of rook van een haardvuur of houtkachel. Hierdoor kunt u meer benauwd worden.
Goed luchten van uw woonkamer, slaapkamer en werkkamer kan helpen. Zorg ook voor een goede luchtafzuiging in de keuken of zet het raam open tijdens het koken. Soms kan het helpen om ander werk of andere hobby's te kiezen, zodat u minder prikkels krijgt.
Meer bewegenBewegen is heel belangrijk als u COPD heeft. Hierdoor wordt uw lichaam sterker. En krijgt u meer energie.
Een gezond gewicht is ook belangrijk als u COPD heeft. Om een gezond gewicht te hebben is het belangrijk dat u gezond eet. Gezond eten helpt u om een gezond lichaamsgewicht te hebben.
Als u te zwaar bent, kan dit uw klachten van COPD erger maken. Maar met COPD kunt u ook juist te mager worden.
U beslist samen met uw huisarts wat het beste bij u past.
Als u COPD heeft, kunt u met uw huisarts of praktijkondersteuner een zorgplan maken. Dit zorgplan is een overzicht voor uzelf. Hierin kunt u alles opschrijven wat voor u belangrijk is om u goed te voelen bij COPD.
In het zorgplan kunt u bijvoorbeeld deze dingen opschrijven:
Daarnaast kunt u ook een longaanval-actieplan maken. In dit actieplan schrijft u op aan welke klachten u kunt merken dat u een longaanval krijgt. En wat u dan het beste kunt doen.
Zo heeft u meer grip op uw eigen gezondheid.
Als u COPD heeft, kunt u erg ziek worden van griep of een andere ontsteking van uw luchtwegen. Hierdoor kunt u een longaanval krijgen. Door een longaanval kunnen uw longen weer slechter worden.
Er zijn op dit moment 2 prikken die de kans op ziek worden minder maken:
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u minder klachten heeft. Ze kunnen uw longen niet genezen.
Deze medicijnen ademt u in. Ze zorgen dat de luchtwegen verder open gaan.
Als u een longaanval heeft, krijgt u soms voor korte tijd pillen met een ontstekingsremmer.
Heeft u 2 keer per jaar of vaker een longaanval? Dan krijgt u misschien een ontstekingsremmer die u inademt. De kans op een nieuwe longaanval is dan kleiner.
COPD geeft meer kans op een ziekte van uw hart en bloedvaten. Zoals een hartinfarct of een beroerte.
Uw huisarts onderzoekt daarom deze dingen bij u:
Hiermee weet uw huisarts hoeveel kans u heeft op hart- en vaatziekten. Soms krijgt u extra adviezen om gezond te leven. Of heeft u extra medicijnen nodig.
Als u na een verblijf in OLVG weer naar huis gaat, komt een zorgverlener van Cordaan bij u thuis. Cordaan is een organisatie voor thuiszorg, waar OLVG mee samenwerkt.
Met de zorgverlener van Cordaan bespreekt u of u hulpmiddelen nodig heeft voor thuis. Ook bespreekt u wat er nodig is voor een zo goed mogelijk herstel. U kunt ook al uw vragen over COPD stellen.
U bespreekt met de zorgverlener uw longaanval actieplan. Een longaanval actieplan is een stappenplan voor als u een longaanval krijgt. In dit plan staan de klachten waaraan u een longaanval kunt herkennen. Ook staat er wat u zelf kunt doen als u een longaanval heeft en wie u kunt bellen voor hulp.
Als het nodig is, kan de zorgverlener van Cordaan vaker bij u langskomen om u thuis te ondersteunen.
Goede ademhaling kan helpen tegen klachten. Recht zitten helpt bij het ademen. Als u recht zit, hebben uw longen meer ruimte.
Oefenen met diep ademen helpt ook tegen klachten. U kunt iedere dag een oefening doen. Adem diep in door de neus. Adem daarna uit door rustig door de mond te blazen. Doe dit een paar keer achter elkaar.
Meer tips over ademhalingsoefeningen leest u op de pagina Ademhalingsoefeningen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde, locatie Oost, B8
020 599 88 92 (maandag en donderdag van 09.00 tot 16.30 uur)
COPDzorg@olvg.nl
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie Oost, P2
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Longgeneeskunde, locatie West, route 4
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.