Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Als u ouder wordt, gaat u geheugen minder goed werken. U vergeet sneller dingen. Dit is normaal. Wanneer uw veel last heeft van uw vergeetachtigheid in uw dagelijks leven, of als uw gedrag verandert, kunt u dementie hebben.
Dementie is een ziekte van de hersenen waarbij u problemen met het denken of uw gedrag heeft. Er zijn verschillende soorten dementie. De meest bekende soort is de ziekte van Alzheimer. Andere soorten dementie zijn frontotemporale dementie, vasculaire dementie, Parkinson dementie en Lewy body dementie. U kunt 1 soort dementie hebben, of een combinatie van meer soorten dementie.
Dementie kan bij iedereen ontstaan. Vrouwen hebben vaker dementie dan mannen. U krijgt dementie meestal als u ouder wordt. Heel soms kunt u dementie krijgen als u nog jong bent.
In uw hersenen zitten cellen die u nodig heeft om te onthouden, te spreken en om dingen te doen. Als deze hersencellen kapot gaan, kunt u problemen krijgen met onthouden, spreken en dingen doen. Ook kan uw gedrag veranderen. Als u hierdoor steeds meer problemen krijgt tijdens het dagelijks leven, dan heeft u dementie.
Soms werkt uw geheugen minder goed door een ander probleem. Bijvoorbeeld:
Als u dementie heeft, kunt u de volgende klachten hebben:
De huisarts doet lichamelijk onderzoek en geheugentests. Soms krijgt u een bloedonderzoek.
Soms verwijst de huisarts u naar een arts in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld om te onderzoeken welke soort dementie u heeft.
U gaat naar de geriater als u wat ouder bent. U krijgt een vraaggesprek, geheugentesten en neurologische testen. Soms krijgt u ook een scan van de hersenen.
U gaat vaak naar de neuroloog als u jong bent. U krijgt een vraaggesprek, geheugentesten en neurologische testen. Soms krijgt u ook een scan van de hersenen.
U gaat naar de psychiater als u ook psychische klachten heeft. U krijgt een vraaggesprek, geheugentesten en neurologische testen.
Als u geen dementie heeft, krijgt u vaak een advies over het aanpassen van uw medicijnen, verbeteren van slaap of de behandeling van klachten met uw stemming of angstklachten.
Er is geen behandeling voor dementie. Er zijn wel medicijnen waardoor de klachten soms minder worden, maar deze medicijnen hebben vaak bijwerkingen. Ook remmen de medicijnen uw ziekte niet. De neuroloog bespreekt met u of deze behandeling past bij uw klachten.
Als u dementie heeft, krijgt u een verwijzing naar een casemanager bij u in de buurt. De casemanager geeft u en uw naasten adviezen en tips voor thuis. Ook kan de casemanager u helpen met het regelen van hulp bij u thuis.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Neurologie, locatie Oost, P3
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)
Polikliniek Neurologie, locatie West, route 12
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)
Polikliniek Neurologie, locatie Spuistraat 239
020 510 88 83 (op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur)