home

Dikkedarmscopie bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Bij een dikkedarmscopie onderzoekt de MDL-arts het slijmvlies van de dikke darm. Dit kan nodig zijn als een kind bijvoorbeeld klachten heeft die duiden op een ontsteking in de darmen of last heeft van langdurige verstopping (obstipatie).

Met een dikkedarmscopie kunnen de artsen afwijkingen opsporen of uitsluiten, bijvoorbeeld een ontsteking van de darm of een vernauwing van de darm die obstipatie veroorzaakt. De scopie vindt plaatst op de operatiekamer. Tijdens de behandeling is uw kind onder narcose.

Verloop

text-basics

Voorbereiding

Bij een dikkedarmscopie moet de darm leeg zijn, dit wordt gedaan met behulp van laxeermiddel. Patiënten die ouder dan 16 jaar zijn, kunnen vooraf thuis laxeren. Zij krijgen de scopie als dagbehandeling op de Endocopie- en Behandelafdeling (EBA). Patiënten die jonger dan 16 zijn, worden een dag van tevoren opgenomen op de kinderverpleegafdeling om begeleid te worden bij het laxeren.

In verband met de narcose is een bezoek aan de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) nodig voorafgaand aan het onderzoek.

Het onderzoek

Een arts van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) voert het onderzoek uit. De arts gebruikt een flexibele, bestuurbare slang die hij via de anus inbrengt. Zo’n slang wordt ook wel endoscoop of coloscoop genoemd. Bij dit onderzoek kunnen ook stukjes weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie). Dit kan nodig zijn om de aandoeningen zoals de ziekte van crohn of colitis ulcerosa vast te stellen.

Zo nodig kan de arts ook een tweede scopie doen, namelijk een gastroscopie waarbij er via de mond en de slokdarm naar de slokdarm, de maag en dunne darm wordt gekeken.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: