Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Traanvocht houdt uw ogen vochtig. Als u te weinig traanvocht heeft, kunt u droge ogen krijgen. Bij droge ogen kunt u ook traanvocht hebben dat minder goed werkt.
Als u met uw ogen knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje verdeeld over uw oog. Dit dunne laagje noemen we de traanfilm. De traanfilm bestaat uit water, vet en slijm. De traanfilm houdt uw oog schoon en beschermt uw oog tegen de buitenlucht.
Als u een slechte traanfilm heeft, kan u wazig zien.
Als u droge ogen heeft, kunt u klachten krijgen:
Door de klachten kan het oog meer tranen gaan maken. Deze tranen zijn niet goed. Uw oog kan hierdoor juist droger worden.
Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen:
U krijgt meerdere onderzoeken om de oorzaak van uw droge ogen te bepalen. Als de oorzaak bekend is, kan de oogarts de beste behandeling voor u bepalen.
Bij de schirmertest meet de oogarts hoeveel tranen de traanklier aanmaakt. De doktersassistent plaatst een strookje filterpapier in uw ogen. Na 5 minuten kijkt de doktersassistent hoever de tranen in het papierstrookje zijn gelopen. Soms herhaalt de doktersassistent deze test als u druppels met verdoving in uw ogen heeft gekregen.
Bij een fluoresceïne-kleuring plaatst de oogarts een strookje met oranje-gele kleurstof tegen uw oog. De oogarts kan beoordelen hoe erg uw oog beschadigd is door uw droge ogen.
Bij de test van de traanfilm kijkt de oogarts naar de kwaliteit en stabiliteit van de traanfilm. De oogarts brengt kleurstof fluoresceïne in uw oog. Hierna kijkt de oogarts hoe snel de traanfilm verdampt.
De oogarts duwt met vingers of een wattenstokje op uw oogleden. De oogarts kan dan zien of de Meibomkliertjes verstopt zijn. De oogarts kan ook kijken wat de samenstelling van het talg in uw oog is.
Soms verwijst de oogarts u door naar een andere specialist, zoals een internist of reumatoloog.
Als u met uw ogen half open slaapt, meld dit aan de oogarts die u onderzoekt.
De behandeling van droge ogen is vaak moeilijk. Het lukt niet altijd om de oorzaak van de droge ogen op te lossen. Uw oogarts bespreekt met u welke mogelijkheden er zijn.
Als u droge ogen heeft door een ontsteking van uw oogleden, krijgt u eerst een behandeling voor de ontsteking.
Als u te weinig traanvocht heeft, zijn er verschillende behandelingen:
Als u merkt dat u in bepaalde situaties meer last heeft van droge ogen, probeer die situatie dan te veranderen. U kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)