Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Met een 13 wekenecho en 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik goed groeit en zich goed ontwikkelt. Als iets zich niet goed ontwikkelt noemen we dat een afwijking.
Je kunt kiezen voor 1 of beide echo-onderzoeken. Als je voor de 13 wekenecho kiest, moet je toestemming geven voor gebruik van je gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.
Voorbeelden van afwijkingen die je op een 13 wekenecho kunt zien:
De echomaker kijkt ook altijd of er genoeg vruchtwater is.
Een echo-onderzoek is veilig voor jou en je kind.
Voorbeelden van afwijkingen die je op een 20 wekenecho kunt zien:
De echomaker kijkt ook altijd of er genoeg vruchtwater is.
Een echo-onderzoek is veilig voor jou en je kind.
Dit kan de uitslag zijn:
Als de echomaker geen lichamelijke afwijkingen ziet, is het niet helemaal zeker dat je kind gezond is. Op de echo zijn namelijk niet alle afwijkingen te zien. Dat betekent dat je kind toch een afwijking kan hebben, ook als de uitslag goed is.
Heb je overgewicht? Dan kan de echomaker de baby in je buik misschien minder goed zien. De kans is dan groter dat de echomaker een afwijking niet ziet.
Wanneer krijg je de uitslag?Je krijgt de uitslag meestal meteen na het echo-onderzoek.
Kun je met de echo ook zien of het een jongetje of meisje wordt?Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden. Bij de 95 andere vrouwen wordt er niets gevonden.
Als je wilt: uitgebreide echo bij afwijkingZiet de echomaker een afwijking? Dan kun je een uitgebreid echo-onderzoek krijgen.
Soms is de uitgebreide echo goed. Dan is de kans groot dat je kind toch gezond is. Er blijft een kleine kans dat je kind een andere afwijking heeft die niet is ontdekt.
Komt uit de uitgebreide echo dat je kind inderdaad een afwijking heeft? Dan bespreekt de arts met je wat dit kan betekenen. Ook vertelt de arts welke behandeling mogelijk is.
De verloskundige legt uit wat je kunt doen en helpt je bij je keuze. Je krijgt bij dit gesprek veel informatie. Begrijp je iets niet? Stel gerust vragen.
Je kunt je op dit gesprek voorbereiden. Kijk alvast eens op pns.nl, de website van het RIVM. Je vindt daar:
Meer informatie vind je op pns.nl, de website van het RIVM.
Zoek je informatie in een andere taal? De folder over de 13 wekenecho en 20 wekenecho is in 4 talen vertaald. Deze kun je online lezen of downloaden.
We hebben deze tekst gemaakt met:
Als u tijdens uw zwangerschap onder controle bent bij OLVG, krijgt u 1 of meer echo’s in het ziekenhuis.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. U kunt ook bellen.
Polikliniek Verloskunde, locatie Oost, P1
020 599 30 60 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)
Polikliniek Verloskunde, locatie West, route 24
020 510 86 24 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)
Bij spoed
Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
Spoedzorg Verloskunde, 020 599 22 35 (bij spoed, dag en nacht bereikbaar)
Bevalsuites, 020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.