home

Een te korte tongriem : knippen voor meer ruimte voor de tong

Als de tongriem te kort is, kan dat klachten geven. Door een te korte tongriem kan de tong niet goed bewegen. Een baby kan moeite hebben met drinken aan de borst of uit de fles. Een ouder kind kan moeite hebben met likken aan bijvoorbeeld een ijsje. Na het knippen van de tongriem beweegt de tong beter.

Over een te korte tongriem

De tongriem zorgt dat de tong vast zit aan de bodem van de mond. 
Door een te korte tongriem kan de tong niet bewegen of niet goed bewegen. Een te korte tongriem heet ook ankyloglossia.
Door de tongriem in te knippen, krijgt de tong meer ruimte om te bewegen. Deze ingreep heet ook wel het klieven van de tongriem.
Na het knippen van de tongriem mag uw baby direct uit de borst of fles drinken. Als een te kort tongriempje de oorzaak is van het niet goed drinken, gaat het voeden meestal meteen beter. Er kan ook een andere oorzaak zijn voor het niet goed drinken. 

Zo bereidt u uw kind voor

  • Een baby mag gewoon eten en drinken voor de ingreep. Bij een baby is het tongriempje nog erg dun. Het is een soort vliesje. Uw baby merkt bijna niks van de ingreep. Een verdoving is niet nodig. De ingreep is meestal direct op de polikliniek. 
  • Een ouder kind moet nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind niet mag eten en drinken voor de ingreep. Bij een ouder kind is het tongriempje meestal dikker. De ingreep gebeurt dan via een operatie met een narcose. Een ouder kind heeft na de ingreep soms nog wat pijn. Zorg daarom dat u paracetamol in huis heeft. 

Zo gaat het knippen van de tongriem

Voor de ingreep

  • Bij een baby is er geen verdoving nodig voor de ingreep.
  • Een ouder kind gaat een paar minuten onder narcose via een masker. 

De ingreep

Een baby voelt weinig of niks van de ingreep. De KNO-arts tilt de tong op en knipt het vliesje van de tongriem in. Bij een ouder kind is het tongriempje wat dikker en is het soms nodig om een bloedvaatje dicht te branden.   
De ingreep duurt maximaal een paar minuten. 

Na de ingreep

Meestal is er geen bloedverlies. Heel soms is het nodig om het plekje even dicht te drukken met een gaasje. 

Naar huis

Uw kind mag direct na de ingreep weer mee naar huis.

Adviezen voor thuis

Na de ingreep is een controleafspraak meestal niet nodig. Als de klachten terugkomen, neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Baby – na behandeling polikliniek

  • Als een te kort tongriempje de oorzaak is van het niet goed drinken, drinkt uw baby na de ingreep meestal beter. Soms drinkt een baby de eerste dagen minder of minder makkelijk. Er kan ook een andere oorzaak zijn voor het niet goed drinken.
  • De eerste 24 uur na de ingreep is uw baby soms onrustig of huilerig. Houd dan uw baby zoveel mogelijk bij u voor huid-op-huid-contact. 
  • Laat uw baby wennen aan de nieuwe situatie door uw baby vaker te laten drinken. Uw baby kan dan oefenen en krijgt voldoende te drinken. 
  • Uw baby slikt soms tijdens de ingreep wat bloeddruppels in. Dit is niet erg. Uw baby spuugt dan soms melk met vers bloed. Ook kan de volgende dag de ontlasting donker van kleur zijn.
  • Pijnstilling na de ingreep is meestal niet nodig. Er is meestal heel weinig bloedverlies. 

Ouder kind – na behandeling OK

  • Na de ingreep kan uw kind meestal normaal eten en drinken. U krijgt advies van de arts of verpleegkundige. Het kan de eerste dag prettig zijn om koude dranken te drinken en zacht voedsel te eten.
  • Als uw kind geen koorts heeft, kan uw kind de volgende dag naar de kinderopvang of school.
  • Bij pijn kunt u uw kind paracetamol geven volgens de aanwijzing in de bijsluiter.

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere ingreep heeft risico’s. Bel meteen de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde als uw kind 1 of meer van deze klachten heeft: 

  • Uw kind heeft meer dan 38,5 graden koorts.
  • Er blijft bloed komen uit de mond.
  • Uw kind heeft een dikke tong of de binnenkant van de mond is dik.
  • De wond is na 2 weken nog niet genezen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40  (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: