home

Eerste bezoek aan de gynaecoloog : bij verschillende klachten

Een zorgverlener kan u verwijzen naar een gynaecoloog. De eerste afspraak bij een gynaecoloog is altijd een gesprek. Als het nodig is, krijgt u ook een onderzoek van de buitenkant en binnenkant van de geslachtsorganen.

Verwijzing naar een gynaecoloog

Bij sommige klachten verwijst een zorgverlener u naar een gynaecoloog. Meestal gebeurt dit bij klachten die te maken hebben met de geslachtsorganen, bijvoorbeeld:

  • U heeft erge buikpijn.
  • U heeft veel last van uw ongesteldheid.
  • Er is een uitstrijkje gemaakt en de uitslag was niet goed.
  • Het vocht dat uit de vagina komt ziet er vreemd uit.
  • U heeft klachten of een ontsteking van de geslachtsorganen.
  • U verliest zomaar urine.
  • U heeft pijn bij het vrijen.
  • Zwanger worden gaat moeilijk.
  • Uw zwangerschap gaat niet helemaal zoals het hoort.
  • U bent in de overgang en heeft hierdoor veel klachten.

Zo zien de geslachtsorganen eruit

De huid rond de vagina, de schaamlippen en de clitoris zijn samen de uitwendige geslachtsorganen. Dit zijn de delen die u kunt zien. De uitwendige geslachtsorganen heten ook wel de vulva.
Er zijn 2 soorten schaamlippen. Op de buitenste schaamlippen zit haar. Op de binnenste schaamlippen niet. De binnenste schaamlippen liggen tussen de buitenste schaamlippen. Aan de bovenkant van de binnenste schaamlippen zit de clitoris. 
Tussen de binnenste schaamlippen zit ook de opening van uw plasbuis en de opening van uw vagina. 

Aan het einde van de vagina ligt de baarmoedermond. Dit is de ingang van de baarmoeder. In de buik liggen ook de eileiders en de eierstokken. Dit zijn de inwendige geslachtsorganen. De inwendige geslachtsorganen kunt u niet zien. 

Het gesprek

In het ziekenhuis krijgt u een gesprek met de gynaecoloog. De gynaecoloog vraagt u verschillende dingen over uw klachten. 
Als het belangrijk kan zijn voor uw klachten, vraagt de gynaecoloog hoe het gaat met het ongesteld zijn. Het kan handig zijn om uw cyclus bij te houden in een agenda of in een schriftje. 
De gynaecoloog vraagt naar de gezondheid van u en uw familie, of u medicijnen gebruikt en of u eerder zwanger bent geweest. Als u zwanger bent geweest, vraagt de gynaecoloog ook naar de bevalling.

Soms vraagt de gynaecoloog ook naar de seks. Sommige mensen vinden dit moeilijk. U hoeft zich niet te schamen. Als u een nare seksuele ervaring heeft gehad, of als u zich niet fijn voelt bij het gesprek of onderzoek, bespreek dit dan met de gynaecoloog. 

Het onderzoek

Om u te kunnen helpen bij uw klachten, krijgt u soms een onderzoek. Dit is een uitwendig onderzoek, een inwendig onderzoek, of allebei. Vertel het de gynaecoloog als u het onderzoek spannend vindt, dan zoekt u samen naar een passende oplossing.

  • Vaak gaat het onderzoek het makkelijkst als uw blaas leeg is. Ga dus eventueel nog even plassen.
  • Het is niet erg als u ongesteld bent. Vertel dit wel aan de gynaecoloog.
  • U trekt uw broek of rok en uw onderbroek uit.
  • U gaat op een stoel liggen met uw benen in beensteunen. Uw billen liggen iets over de rand van de stoel.
  • Probeer de spieren van uw bekkenbodem zo goed mogelijk te ontspannen.
  • Als u wilt meekijken, krijgt u van de gynaecoloog een spiegel.

Uitwendig onderzoek 

De gynaecoloog bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. De gynaecoloog duwt de schaamlippen iets uit elkaar en kijkt naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. Ook kijkt de gynaecoloog naar de kleur, de beharing en eventuele bulten of afwijkingen.  
Vaak voelt de gynaecoloog ook aan uw buik.

Inwendig onderzoek 

Na het uitwendig onderzoek kan ook nog een inwendig onderzoek nodig zijn.

  • De gynaecoloog legt 1 hand op uw buik en voelt met 1 of 2 vingers van de andere hand in uw vagina. Dit doet bijna nooit pijn. De gynaecoloog kan zo beoordelen of de baarmoeder en eierstokken goed liggen en hoe groot ze zijn. Ook kan de gynaecoloog een eventuele pijnlijke plek onderzoeken.
  • De gynaecoloog brengt een eendenbek in uw vagina. De eendenbek heet ook wel spreider: dit is een hulpmiddel om beter naar uw baarmoedermond en vagina te kunnen kijken. Er zijn spreiders in verschillende maten. De gynaecoloog maakt de spreider een beetje warm met warm water. Als u een beetje perst als de spreider naar binnen gaat, heeft u er het minst last van.
  • Soms krijgt u ook nog een echo. U leest hier meer over op de webpagina: Echo van de baarmoeder en eierstokken

Als u weer bent aangekleed, bespreekt de gynaecoloog de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: