Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij sommige klachten verwijst een zorgverlener u naar een gynaecoloog. Meestal gebeurt dit bij klachten die te maken hebben met de geslachtsorganen, bijvoorbeeld:
De huid rond de vagina, de schaamlippen en de clitoris zijn samen de uitwendige geslachtsorganen. Dit zijn de delen die u kunt zien. De uitwendige geslachtsorganen heten ook wel de vulva.
Er zijn 2 soorten schaamlippen. Op de buitenste schaamlippen zit haar. Op de binnenste schaamlippen niet. De binnenste schaamlippen liggen tussen de buitenste schaamlippen. Aan de bovenkant van de binnenste schaamlippen zit de clitoris.
Tussen de binnenste schaamlippen zit ook de opening van uw plasbuis en de opening van uw vagina.
Aan het einde van de vagina ligt de baarmoedermond. Dit is de ingang van de baarmoeder. In de buik liggen ook de eileiders en de eierstokken. Dit zijn de inwendige geslachtsorganen. De inwendige geslachtsorganen kunt u niet zien.
In het ziekenhuis krijgt u een gesprek met de gynaecoloog. De gynaecoloog vraagt u verschillende dingen over uw klachten.
Als het belangrijk kan zijn voor uw klachten, vraagt de gynaecoloog hoe het gaat met het ongesteld zijn. Het kan handig zijn om uw cyclus bij te houden in een agenda of in een schriftje.
De gynaecoloog vraagt naar de gezondheid van u en uw familie, of u medicijnen gebruikt en of u eerder zwanger bent geweest. Als u zwanger bent geweest, vraagt de gynaecoloog ook naar de bevalling.
Soms vraagt de gynaecoloog ook naar de seks. Sommige mensen vinden dit moeilijk. U hoeft zich niet te schamen. Als u een nare seksuele ervaring heeft gehad, of als u zich niet fijn voelt bij het gesprek of onderzoek, bespreek dit dan met de gynaecoloog.
Om u te kunnen helpen bij uw klachten, krijgt u soms een onderzoek. Dit is een uitwendig onderzoek, een inwendig onderzoek, of allebei. Vertel het de gynaecoloog als u het onderzoek spannend vindt, dan zoekt u samen naar een passende oplossing.
De gynaecoloog bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. De gynaecoloog duwt de schaamlippen iets uit elkaar en kijkt naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. Ook kijkt de gynaecoloog naar de kleur, de beharing en eventuele bulten of afwijkingen.
Vaak voelt de gynaecoloog ook aan uw buik.
Na het uitwendig onderzoek kan ook nog een inwendig onderzoek nodig zijn.
Als u weer bent aangekleed, bespreekt de gynaecoloog de uitslag met u.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Gynaecologie, locatie Oost, P1
020 599 34 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie West, route 22
020 510 88 88 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Gynaecologie, locatie Spuistraat
020 599 91 11 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)