Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij een erfelijk hoog cholesterol heb je een fout in een gen. Hierdoor heb je meestal een erg hoog cholesterol. Vaak al als je jong bent.
Sommige mensen met deze gen-fout hebben geen hoog cholesterol.
De medische naam is familiaire hypercholesterolemie (FH).
Wat is cholesterol?Cholesterol is een vette stof. Je lichaam maakt het in je lever en haalt het uit je eten.
Cholesterol is belangrijk: je lichaam gebruikt het om cellen, hormonen en gal te maken. Je lichaam heeft cholesterol dus nodig.
Maar te veel cholesterol in je lichaam is niet goed.
Van een hoog cholesterol merk je niks. Pas als je bloedvaten dicht gaan zitten, krijg je problemen. Bijvoorbeeld een hartaanval, een beroerte of pijn in je been als je loopt (etalagebenen).
Bij deze dingen kun je denken aan erfelijk hoog cholesterol:
De oorzaak van erfelijk hoog cholesterol is een fout in een gen (DNA).
Op je genen liggen al je eigenschappen vast. Bijvoorbeeld de kleur van je ogen. En ook wat je lichaam doet met cholesterol in je bloed.
Door de gen-fout kan je lever het cholesterol niet goed uit je bloed weghalen. Hierdoor blijft het cholesterol in je bloed te hoog.
De gen-fout krijg je via je moeder of vader.
Als er een grote kans is dat je een erfelijk hoog cholesterol hebt, kun je dit laten onderzoeken. Je huisarts of een arts in het ziekenhuis bespreekt met je of je dat wilt.
Zo gaat het onderzoekEr wordt bloed bij je geprikt. In een laboratorium onderzoeken mensen of je de gen-fout hebt. Dit heet DNA-onderzoek.
Na 2 of 3 maanden krijg je de uitslag.
Wel of niet onderzoekenHet heeft voordelen en nadelen om te onderzoeken of je een erfelijk hoog cholesterol hebt. Een voordeel kan zijn dat je familieleden zich kunnen laten testen. Maar niet iedereen vindt het prettig om te weten dat dit in de familie zit.
Kijk naar de keuzekaart hieronder om te weten of het onderzoek voor jou belangrijk is.
Je kunt met gezond leven zorgen dat je risico op een ziekte van hart en bloedvaten zo klein mogelijk blijft. Dit zijn de adviezen:
Misschien kun je meedoen aan een leefstijl-programma. Je leert gezond eten, gezond bewegen en je gedrag veranderen, waardoor je de gezonde gewoontes volhoudt. Je huisarts of praktijkondersteuner kan je er meer over vertellen.
Lees meer over hoe je je risico op ziektes van hart en bloedvaten kleiner maakt met gezond leven.
Door medicijnen kun je het cholesterol in je bloed lager maken. We noemen deze medicijnen cholesterol-verlagers. Ze helpen alleen goed als je ze elke dag gebruikt.
Er zijn verschillende soorten cholesterol-verlagers. De meeste mensen gebruiken simvastatine, atorvastatine, rosuvastatine of ezetimib.
Lees meer over medicijnen tegen hoog cholesterol.
Om je risico op een ziekte van hart en bloedvaten nog kleiner te maken, krijg je misschien ook nog andere medicijnen. Bijvoorbeeld medicijnen die je bloeddruk of je bloedsuiker lager maken.
Als je de gen-fout hebt, kunnen je zussen, broers en kinderen de gen-fout ook hebben. En dus ook een erfelijk hoog cholesterol. Elk van hen heeft een kans van 1 op 2.
Kijk hoe je kunt vertellen dat je de gen-fout hebt. Als je familieleden dit van jou horen, kunnen zij zich ook laten onderzoeken als ze dat willen.
Als het cholesterol in je bloed goed is, kom je 1 keer per jaar voor controle bij de huisarts of praktijkondersteuner.
Je bespreekt hoe het met je gaat en hoe het gaat met gezond leven.
Heb je last van bijwerkingen, bespreek dit dan met je huisarts. De huisarts kan je dan minder van het medicijn geven, of een ander medicijn.
Op oudere leeftijd kun je nadenken of je wilt stoppen met de cholesterol-medicijnen. De nadelen van medicijnen kunnen dan groter zijn dan de voordelen.
Meer informatie over erfelijk hoog cholesterol:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Vasculaire Geneeskunde, via de polikliniek Interne Geneeskunde, locatie Oost, P2
020 599 30 37 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Vasculaire Geneeskunde, via de polikliniek Interne Geneeskunde, locatie West, route 14
020 510 88 82 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.