home

Ergotherapie bij klachten aan uw arm en hand : hulp om meer zelf te kunnen

Bij klachten aan uw arm en hand kunt u niet meer alles in het dagelijks leven zelf doen. Ergotherapie kan helpen om zoveel mogelijk dingen weer zelf te doen. U start vaak al met ergotherapie tijdens uw opname in het ziekenhuis.

Over klachten aan uw arm en hand

Klachten aan uw arm en hand kunnen verschillende oorzaken hebben. Klachten aan uw arm en hand kunnen bijvoorbeeld ontstaan door schade aan uw hersenen. Het kan ook ontstaan door andere klachten aan de arm of hand die u al had. Bijvoorbeeld door 1 van de volgende klachten:

  • vocht in uw arm of hand
  • een gebroken arm of hand
  • beschadiging van een zenuw in uw arm of hand
  • opeens minder spiermassa in uw arm of hand

Klachten aan uw arm en hand kunnen verschillende gevolgen hebben. U kunt soms minder kracht of gevoel hebben in uw arm en hand. Ook kunt u uw arm of hand soms minder goed bewegen. Dit kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. U kunt bijvoorbeeld meer moeite hebben met aankleden, een boterham smeren, het oppakken van een beker of gebruik van uw telefoon.

Over ergotherapie

Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan een ergotherapeut u helpen.

  • U heeft eerst een gesprek met de ergotherapeut. In dit gesprek bespreken jullie wat u wel en niet kan met uw arm en hand.
  • Daarna onderzoekt de ergotherapeut uw arm en hand. De ergotherapeut kijkt bijvoorbeeld welke bewegingen u kan maken, en hoeveel kracht u heeft in uw arm en hand.

Samen met u bepaalt de ergotherapeut hoe de behandeling eruit gaat zien. Een behandeling kan bestaan uit de volgende dingen:

  • U krijgt oefeningen voor uw arm en hand.
  • U leert om met de klachten aan uw arm en hand om te gaan in het dagelijks leven. U leert uzelf bijvoorbeeld aan te kleden en zelf te eten en te drinken.
  • De ergotherapeut geeft u advies over hulpmiddelen. Bijvoorbeeld aangepast bestek.
  • De ergotherapeut helpt en adviseert u en uw naasten. De ergotherapeut legt bijvoorbeeld uit wat uw klachten zijn, en wat de gevolgen van deze klachten zijn.

Zo gaat het verder

Na uw verblijf in het ziekenhuis mag u naar huis, naar een revalidatiecentrum, of naar een verpleeghuis. Waar u heen gaat hangt af van hoe het met u gaat.
Soms krijgt u na uw verblijf in het ziekenhuis nog ergotherapie. De ergotherapeut van het ziekenhuis stuurt de informatie over uw behandeling dan naar uw nieuwe ergotherapeut.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Ergotherapie, locatie Oost, A8
020 599 30 13 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)

Afdeling Ergotherapie, locatie West, route 11
020 510 83 64 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Ergotherapie van OLVG. Laatst gewijzigd: