Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Het is belangrijk dat de darm goed schoon is. Zonder goede voorbereiding kan het onderzoek niet doorgaan.
Voor het onderzoek krijgt u meestal een lichte roes. Dit heet sedatie. U kunt ook pijnstilling krijgen. U leest hier meer over op de webpagina: Onderzoek terwijl u licht slaapt.
Voor de gastroscopie is het belangrijk dat u nuchter bent. Dat betekent dat u na 12 uur middernacht niet meer mag eten en roken.
Tot 2 uur voor het onderzoek mag u heldere dranken nemen, zoals de Pleinvue, water, helder vruchtensap, thee of koffie zonder melk.
Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u ook niet meer drinken.
Om de binnenkant van uw dikke darm goed te kunnen bekijken, is het belangrijk dat uw dikke darm helemaal schoon is. Dit betekent dat alle ontlasting uit uw dikke darm moet zijn. Om alle ontlasting uit uw dikke darm te krijgen, heeft u een recept gekregen voor een laxeermiddel.
Voor dit onderzoek krijgt u het laxeermiddel Pleinvue. Soms krijgt u ook het laxeermiddel Bisacodyl.
Soms krijgt u een extra laxeermiddel. Dit is het medicijn Bisacodyl. U hoort van uw arts of de verpleegkundige of u extra laxeermiddel nodig heeft.
U slikt dan om 22.00 uur de 2 tabletten Bisacodyl. U krijgt dan de volgende morgen ontlasting. U kunt hierdoor kramp in uw buik ervaren.
Als u geen recept heeft gekregen voor het laxeermiddel Bisacodyl, hoeft u niets te doen.
U mag niets meer eten of drinken
Ga door met het drinken van heldere vloeistoffen tot er alleen nog helder, lichtgeel vocht komt. Uw ontlasting moet eruit gaan zien als lichte urine waar u doorheen kunt kijken.
Vanaf 2 uur voor de coloscopie mag u niets meer drinken.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
U krijgt na het onderzoek de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u na twee weken van uw huisarts of behandelend arts. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is na ongeveer zeven werkdagen bekend.
Iedere ingreep heeft risico’s. Bij dit onderzoek bestaat een kleine kans op een bloeding of een gaatje in de slokdarm of darmwand. Een gaatje in de darm heet een perforatie.
Bel de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Endoscopie- en Behandelafdeling, locatie Oost
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Endoscopie afdeling, locatie West, route 16
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)