Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Het driehoeksbeentje is 1 van de 8 handwortelbeentjes. Deze beentjes zitten in het midden van de pols.
Het handwortelbeentje aan de kant waar de pink zit, is het driehoeksbeentje. Bij een harde val of klap op de hand kan het driehoeksbeentje breken.
De handwortelbeentjes zitten met bandjes aan elkaar vast. Deze bandjes noemen we ligamenten. Bij een gebroken driehoeksbeentje scheurt vaak het ligament, waardoor een stukje bot afscheurt.
Als een operatie nodig is, bespreekt de arts dit met u. De operatie vindt meestal plaats binnen twee weken nadat u uw handwortelbeentje gebroken heeft. Bij een operatie aan het driehoeksbeentje zet de arts het bot recht en vast met ijzeren draden of schroeven. Als u ijzeren draden krijgt, zullen deze na het herstel van de breuk verwijderd worden op de Gipskamer. De schroeven kunnen de rest van uw leven blijven zitten.
De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.
Soms krijgt u een extra afspraak in het ziekenhuis voor uw operatie. De arts controleert dan de zwelling van uw hand of pols en bekijkt of u wonden heeft.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Het herstel van de breuk duurt ongeveer 6 weken. Dit betekent niet dat u geen pijn meer heeft of dat u alle bewegingen al kunt maken. Dit kan tot 3 maanden na de operatie duren. Soms is de pols erg beschadigd. U hand geneest dan nooit helemaal. De arts bespreekt dan met u welke behandeling het beste bij u past.
Om uw hand goed te laten genezen is het belangrijk dat u de hand en de pols blijft bewegen. Begin met deze oefeningen meteen nadat dat het gips eraf is. Deze oefeningen kunt u ook terugvinden in de Virtual Fracture Care app.
Oefening 1: Beweeg de pols rustig op en neer.
Oefening 2: Buig en strek de pols met hulp van uw andere hand. Doe dit zo ver als het gaat. De oefening mag geen pijn doen.
Oefening 3: Leg uw hand plat op een tafel. Beweeg de hand naar rechts en links met een zwaaibeweging. Houd de onderarm stil.
Oefening 4: Maak zonder kracht te zetten een vuist van uw hand. Draai daarna rondjes met uw hand. Eerst naar links en dan naar rechts. Doe dit in een rustig tempo.
Oefening 5: Spreid de vingers en doe de vingers dan weer tegen elkaar aan.
Oefening 6: Raak met uw duim 1 voor 1 de vingertoppen van de andere vingers aan.
Oefening 7: Beweeg uw hand zoals op het plaatje is te zien van een gestrekte hand naar een vuist en weer terug. Let op dat u geen kracht zet.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.