Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij een gebroken duim zit er een breuk in 1 of beide vingerkootjes van de duim. Een gebroken duim ontstaat vaak door een slag, stoot of val op de duim. Een gebroken duim ontstaat vaak bij het sporten. De duim kan ook breken bij het draaien van de duim.
De arts belt u 1 werkdag na uw bezoek op de Spoedeisende Hulp. Samen met de arts maakt u een behandelplan. Bekijk hieronder het filmpje over het behandelplan:
Vaak is er geen operatie nodig bij een gebroken duim. U krijgt dan een spalk of gips.
Als de duim scheef staat of als het gewricht in uw duim niet meer goed werkt, krijgt u een operatie. U krijgt de operatie vaak binnen 1 week na het breken van de duim.
Tijdens de operatie zet de arts uw gebroken duim vast met metalen draadjes. Ook kan de arts een metalen plaatje en schroeven gebruiken om uw gebroken duim vast te zetten.
Binnen twee dagen nadat u heeft gehoord dat u wordt geopereerd, bellen de operatie-planner en de anesthesioloog u. De operatie-planner en de anesthesioloog geven u informatie over de operatie. Als u nog vragen heeft, kunt u deze tijdens dit telefoongesprek stellen.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Om uw duim goed te laten genezen, is het belangrijk dat u uw vingers en hand blijft bewegen. Begin met deze oefeningen meteen nadat het gips of de spalk eraf is. Blijf ook uw elleboog en schouder bewegen. Zo wordt uw arm niet stijf.
Oefening 1: Beweeg uw hand zoals op het plaatje van een gestrekte hand naar een vuist. Uw duim blijft buiten de vuist. Houd deze stand 5 seconden vast.
Oefening 2: Spreid de vingers en doe de vingers dan weer tegen elkaar aan.
Oefening 3: Ontspan uw vingers en beweeg de pols rustig op en neer. Wacht 5 seconden tussen het buigen en strekken van uw pols.
Soms heeft u hulp van een handtherapeut nodig. Een handtherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in handen. Een handtherapeut kan u helpen met oefenen. U krijgt een verwijzing voor de handtherapeut.
Elke operatie heeft risico’s. Bij een operatie aan een gebroken duim heeft u een kleine kans op een bloeding of ontsteking.
Bel meteen de polikliniek Traumachirurgie als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl