Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De heup zit op de plaats waar het bovenbeen en het bekken bij elkaar komen. De heup bestaat uit een kop en een kom. Bij het lopen en bewegen draait de kop in de kom.
Bij een gebroken heup zit er een breuk in het bovenste gedeelte van het bovenbeen.
Een gebroken heup ontstaat vaak na een val.
Een gebroken heup komt voor bij mensen van alle leeftijden. Omdat oudere mensen zwakkere botten hebben, komt een gebroken heup vaker voor bij mensen van 65 jaar en ouder.
Bij een gebroken heup is het belangrijk om snel te opereren. U wordt meteen opgenomen in het ziekenhuis. Uw operatie is binnen 1 tot 2 dagen na uw opname in het ziekenhuis. Soms moeten we de operatie uitstellen om uw medische gegevens en uw huidige gezondheid beter te beoordelen. Als dat zo is, bespreekt de arts dit met u. Soms is het ook verstandiger om niet te opereren.
Een bot kan op verschillende manieren breken. Welke operatie u krijgt hangt af van de soort breuk. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.
Na de operatie mag u meestal meteen op het geopereerde been staan.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
De arts op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de verpleegafdeling bespreekt met u of uw familie uw reanimatiewens bij spoed. Iedereen die geopereerd wordt in OLVG, krijgt deze vraag. Dit heeft niets te maken met uw gezondheid. De overheid verplicht ieder ziekenhuis om deze vraag te stellen aan een patiënt die in een ziekenhuis ligt. Ook is het ziekenhuis verplicht om uw antwoord op te schrijven in uw medisch dossier.
Uw herstel hangt af van de soort breuk en uw gezondheid. De arts bespreekt het met u als uw behandelplan verandert.
Dag 2 is hetzelfde als dag 1. De verpleegkundige bekijkt of u nog drukverband nodig heeft. Ook bespreekt de arts met u wanneer u weer naar huis kan.
Als het goed gaat, mag u op dag 4 naar huis. U kunt thuiszorg of een plek in een revalidatiecentrum of revalidatievoorziening van een verpleeghuis krijgen. De arts bespreekt met u of dit nodig is.
U krijgt verschillende brieven mee naar huis.
U krijgt verschillende brieven mee.
Vanaf de operatiedag tot 6 weken na de operatie krijgt u verschillende medicijnen:
U zorgt zelf voor deze hulpmiddelen, zoals elleboogkrukken of een rollator. U kunt deze huren of kopen via de thuiszorgwinkel. Binnen OLVG kunt u de hulpmiddelen kopen bij de Cordaan zorgwinkel in de centrale hal van locatie West.
Door de val, de operatie en weinig bewegen in het ziekenhuis zorgen ervoor dat u minder spierkracht of een slechtere conditie krijgt. Hierdoor kunt u misschien minder zelf doen. Hoe sneller u in beweging komt na uw operatie, hoe beter uw conditie blijft. Probeer daarom na de operatie zo snel mogelijk in beweging te komen. Probeer zo veel mogelijk taken in het huishouden zelf te doen.
De fysiotherapeut adviseert u over veilig bewegen, over het gebruik van loophulpmiddelen en over hoe vaak en hoeveel u mag bewegen. De fysiotherapeut oefent met u het in en uit bed stappen, het lopen en eventueel traplopen. Het doel is dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig en veilig kan bewegen.
Als er geen vocht uit de wond komt, hoeft hier geen pleister op. Soms krijgt u een waterafstotende pleister waarmee u kunt douchen. De pleister mag, afhankelijk van soort pleister, maximaal 7 dagen blijven zitten. De verpleegkundige geeft u instructies over hoe de pleister en bijbehorend kastje werkt. Hiervoor is geen aanvullende verzorging nodig.
De eerste maanden is het beter om de wond met uw handen te wassen en niet met een washand. U mag niet in bad of zwemmen tot de wond volledig genezen is. Dat is meestal na ongeveer 6 weken. Gebruik geen crème of lotion op het litteken totdat de wond hersteld is.
Het is mogelijk dat na de operatie uw been dik of blauw wordt. Dit is normaal na een heupoperatie en verdwijnt na enkele weken. U zorgt dat uw been niet dikker wordt, door zoveel mogelijk te bewegen tijdens uw herstel. Ook kunt u het been hoog houden als u zit of ligt. Bijvoorbeeld door uw been op een kussen te leggen
Iedere operatie heeft risico’s. Bij de operatie van een gebroken heup bestaat een kleine kans op een beschadigde pees, bloedvat of zenuw, een infectie of een blaasontsteking.
Bel meteen de verpleegafdeling waar u heeft gelegen als u 1 of meer van deze klachten heeft.
Bel ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Verpleegafdeling Chirurgie, locatie West, A4
020 510 84 14 en 020 510 82 14 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.