Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Uw hand bestaat uit veel kleine botten. In het midden van uw handen zitten 5 middenhandsbeentjes. Als u uw hand hard stoot of er bijvoorbeeld een zwaar voorwerp op uw hand valt, dan kunnen de middenhandsbeentjes breken.
Op de Spoedeisende Hulp onderzoekt de arts uw hand. U krijgt hiervoor een röntgenfoto. Met een röntgenfoto zijn de botten goed zichtbaar.
Soms is ook een CT-scan nodig. Een CT-scan is een soort 3D-röntgenfoto van de binnenkant van uw lichaam.
Er zijn 2 behandelingen mogelijk: een operatie of een behandeling met gips. Welke behandeling u nodig heeft, hangt af van het aantal breuken en de stand van de botdelen. De arts bespreekt met u wat de beste behandeling is voor u.
Als een operatie nodig is, dan wordt u meestal binnen 7 dagen na de breuk geopereerd. De operatieplanner belt u binnen 2 dagen na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp om de afspraak voor de operatie te maken.
Bij een operatie aan het middenhandsbeentje zet de arts de botten vast met stevige ijzerdraadjes of met een metalen plaatje met schroeven. Soms zijn er meerdere plaatjes of schroeven nodig om alle stukken vast te zetten. De arts bespreekt vooraf met u welke operatie u nodig heeft.
Tot de operatie houdt u uw hand in het gips.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Als de arts ijzerdraadjes heeft gebruikt om de botstukken vast te zetten, verwijdert de arts deze na 4 weken. Dit gebeurt op de Gipskamer. Er is geen nieuwe operatie voor nodig.
Als er plaatjes of schroeven gebruikt zijn, blijven deze meestal zitten. De arts haalt plaatjes en schroeven alleen weg als u er last van krijgt.
Uw arts bespreekt met u of u na de operatie nog gips of een brace nodig heeft. Na de operatie is het belangrijk dat u zo snel mogelijk begint met oefeningen voor de hand om stijfheid te voorkomen. Hierover staat meer onder het kopje ‘oefeningen voor thuis’.
Hulp van een fysiotherapeut kan nodig zijn om de beweging in de hand weer zo goed mogelijk terug te krijgen. Wij adviseren iedereen met een gebroken middenhandsbeentje om naar een handtherapeut of fysiotherapeut te gaan. U krijgt hiervoor een verwijzing van ons mee.
Oefening 1: Beweeg de pols rustig op en neer.
Oefening 2: Buig en strek de pols met hulp van uw andere hand. Doe dit zo ver als het gaat. De oefening mag geen pijn doen.
Oefening 3: Leg uw hand plat op een tafel. Beweeg de hand naar rechts en links met een zwaaibeweging. Houd de onderarm stil.
Oefening 4: Maak zonder kracht te zetten een vuist van uw hand. Draai daarna rondjes met uw hand. Eerst naar links en dan naar rechts. Doe dit in een rustig tempo.
Oefening 5: Spreid de vingers en doe de vingers dan weer tegen elkaar aan.
Oefening 6: Raak met uw duim 1 voor 1 de vingertoppen van de andere vingers aan.
Oefening 7: Beweeg uw hand zoals op het plaatje is te zien van een gestrekte hand naar een vuist en weer terug. Let op dat u geen kracht zet.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl