Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De voet bestaat uit veel kleine botten. In het midden van uw voeten zitten 5 middenvoetsbeentjes. Als er een zwaar voorwerp op uw voet valt of u uw voet hard stoot kunnen de middenvoetsbeentjes breken. Soms kunnen meerdere middenvoetsbeentjes tegelijkertijd breken. Daarnaast kunnen bij een gebroken middenvoetsbeentje de stukken bot verschuiven of van elkaar af komen te staan. Voor een goed herstel is het belangrijk dat de stukken bot weer voldoende op elkaar aansluiten.
Op de Spoedeisende Hulp kijkt de arts of u een gebroken middenvoetsbeentje heeft. U krijgt hiervoor een röntgenfoto. Met een röntgenfoto zijn de botten goed zichtbaar.
Soms krijgt u ook nog een CT-scan om de breuk nog beter te kunnen zien. Een CT-scan is een soort 3D-röntgenfoto van de binnenkant van uw lichaam.
Welke behandeling u krijgt, hangt af van het aantal breuken en de plaats van de breuk.
Als de stukken bot nog goed op hun plek zitten, krijgt u meestal een behandeling met gips.
Als de botstukken kunnen verschuiven of niet goed op hun plek zitten, is vaak een operatie nodig. De arts bespreekt met u wat de beste behandeling is voor u.
Als een operatie nodig is, dan wordt u meestal binnen 5 tot 14 dagen na de breuk geopereerd. Bij een operatie aan het middenvoetsbeentje zet de arts de botten vast met een metalen plaatje of schroeven. Soms gebruikt de arts met metalen pennetjes die door de huid in het bot worden gaan. Als u metalen pennetjes krijgt, dan krijgt u na de operatie weer gips. Soms krijgt u meerdere plaatjes of schroeven om alle stukken bot vast te zetten. De arts bespreekt vooraf met u welke operatie u waarschijnlijk nodig heeft.
Soms krijgt u een extra afspraak in het ziekenhuis voor uw operatie. De arts controleert dan de zwelling van uw voet of de wonden die u op uw voet heeft.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Oefeningen op de stoel
Rekoefeningen
Als de oefeningen goed gaan, kunt u proberen rekoefeningen te doen. Voor rekoefeningen staat u rechtop. Zorg dat u stevig staat op uw gezonde been. Houd bijvoorbeeld een tafel of muur vast voor een goede balans.
Staan op 1 been
Na deze oefeningen mag u oefenen om recht op uw been te staan.
Daarna kunt u proberen om op 1 been te staan. Door deze oefening gaat u goed op uw enkel lopen.
Begin pas met los lopen als u op 1 been kan staan.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.