Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Het scheepsvormig handwortelbeentje is 1 van de 8 handwortelbeentjes. Deze beentjes zitten in het midden van de hand. Ze vormen samen de basis van de hand. Het scheepsvormig handwortelbeentje is de grootste van deze handwortelbeentjes. Het zit aan de kant van de duim, vlak na het spaakbeen. Het scheepsvormig handwortelbeentje is onderdeel van het polsgewricht. Het zorgt ervoor dat u uw pols en hand goed kunt gebruiken.
Het herstel van een breuk in het handwortelbeentje duurt vaak langer dan dat van andere botten in de hand en de pols omdat de doorbloeding van het scaphoïd kwetsbaar is.
Op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer onderzoekt de arts uw hand en pols. U krijgt een röntgenfoto. Met een röntgenfoto zijn de botten goed zichtbaar.
Er is een CT-scan nodig als de arts op de foto niet goed kan zien of het bot gebroken is. Soms is een CT-scan nodig om de stand van de breuk beter te kunnen beoordelen. Een CT-scan is een soort 3D-röntgenfoto van de binnenkant van uw lichaam.
Bij een breuk van het scheepsvormig handwortelbeentje kunnen de stukken bot verplaatst zijn. Voor een goed herstel is het belangrijk dat de stukken bot weer op de goede plaats komen en blijven. U krijgt op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer tijdelijk gips. Zo krijgt de hand rust en kan de zwelling verminderen.
Als de botstukken nog goed op elkaar staan en de breuk stabiel is, krijgt u een behandeling met gips.
Als de breuk op een moeilijke plek zit of het bot op een lastige manier gebroken is, groeien de botstukken niet uit zichzelf weer goed aan elkaar. Er is dan een operatie nodig om de breuk te genezen.
Een traumachirurg of plastisch chirurg voert de operatie uit. Er zijn meerdere soorten operaties mogelijk. Meestal gebruikt de chirurg schroeven of een metalen plaatje om het bot in de goede positie vast te zetten.
Soms groeit het bot niet goed vast ondanks de behandeling met gips. Dan is bij de operatie vaak een bottransplantatie nodig. Hierbij gebruikt de arts een klein stukje bot van een andere plek in het lichaam om de groei van het bot te bevorderen. De arts haalt bijvoorbeeld een klein stukje bot uit de pols of het bekken.
Rookt u? Voor uw herstel is het beter om te stoppen met roken rond de operatie. Als u niet rookt heeft u minder kans op complicaties zoals een ontsteking. Stop als het kan 4 weken voor uw operatie met roken. Rook niet tot minstens 4 weken na de operatie. Kijk voor meer informatie op de webpagina: Roken en een operatie. |
Om uw hand goed te laten genezen, is het belangrijk dat u de hand en de pols blijft bewegen. Begin meteen met deze oefeningen nadat het gips eraf is. Als u geopereerd bent, bespreekt u met de arts wanneer u kunt beginnen met oefenen. Deze oefeningen kunt u ook terugvinden in de Virtual Fracture Care app.
Oefening 1: Beweeg de pols rustig op en neer.
Oefening 2: Buig en strek de pols met hulp van uw andere hand. Doe dit zo ver als het gaat. De oefening mag geen pijn doen.
Oefening 3: Leg uw hand plat op een tafel. Beweeg de hand naar rechts en links met een zwaaibeweging. Houd de onderarm stil.
Oefening 4: Maak zonder kracht te zetten een vuist van uw hand. Draai daarna rondjes met uw hand. Eerst naar links en dan naar rechts. Doe dit in een rustig tempo.
Oefening 5: Spreid de vingers en doe de vingers dan weer tegen elkaar aan.
Oefening 6: Raak met uw duim 1 voor 1 de vingertoppen van de andere vingers aan.
Oefening 7: Beweeg uw hand zoals op het plaatje is te zien van een gestrekte hand naar een vuist en weer terug. Let op dat u geen kracht zet.
Bel na een operatie ook bij deze klachten:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Traumachirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Traumachirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 79 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Gipskamer, locatie Oost, P3
020 599 29 63 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Gipskamer, locatie West, route 6
020 510 80 28 (op werkdagen van 08.00 tot 16.15 uur)
gipskamer@olvg.nl
Als de afdeling niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.