Inloggen met DigiD
Download de MijnOLVG-app in de App Store of Google Play Store of ga naar www.mijnolvg.nl. Log daarna eenvoudig in met uw DigiD.
Een meniscus is een schijfje van kraakbeen in je knie. Bij een gescheurde meniscus zit er een scheur in dat stukje kraakbeen. De scheur kan groot zijn, maar is vaak klein.
In elke knie heb je 2 schijfjes kraakbeen tussen je bovenbeen en je onderbeen. De ene is de binnen-meniscus, de andere de buiten-meniscus. De schijfjes zijn belangrijk om je knie soepel te kunnen bewegen. Ze vangen ook schokken op.
Bij een gescheurde meniscus kun je deze klachten hebben:
Heb je je knie pijn gedaan tijdens je werk? Of kun je niet werken door de pijn in je knie? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts.
Heb je veel pijn? Dan kun je pijnstillers nemen. Begin altijd met paracetamol. Dat werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen. Neem 3 of 4 keer per dag 2 pillen van 500 milligram.
Je kunt ook gel met een pijnstiller op je knie smeren. Bijvoorbeeld ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Wrijf de gel zacht in je huid. Heb je te veel gel gepakt? Haal de rest dan weg met een papiertje en gooi het in de prullenbak. Spoel geen gel weg via de douche of gootsteen. Dat is slecht voor het milieu.
Als er geen erge schade aan je knie is, krijg je meestal vanzelf minder last van je gescheurde meniscus.
Blijf je veel klachten houden? Kun je bijvoorbeeld na 4 of 5 weken nog steeds niet goed bewegen of weer gaan sporten? Dan kan je huisarts je naar een fysiotherapeut of oefentherapeut sturen. Die kan je oefeningen geven tegen de klachten. Je kunt ook zelf oefeningen doen om de spieren in je bovenbeen sterker te maken.
Soms blijf je toch veel klachten houden. En helpt zelf oefeningen doen of fysiotherapie of oefentherapie niet genoeg. Je huisarts kan je dan doorsturen naar de arts die veel weet van knieklachten (orthopeed). Soms is dan een kijkoperatie nodig om je klachten minder te maken.
Artsen en redacteuren van Thuisarts hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over knieklachten.
Lees wie de informatie op Thuisarts.nl maakt.
Lees wat een richtlijn is en hoe die wordt gemaakt.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.