Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld.
Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. U heeft dan ‘normale druk glaucoom’. De behandeling bestaat uit het verlagen van de oogdruk. Ook bij normale druk glaucoom is dat vaak nodig.
Glaucoom wordt ingedeeld in:
Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Een zeldzame vorm van glaucoom is acuut glaucoom. De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Glaucoom dat langzaam ontstaat
Het verraderlijke van glaucoom is dat u er jarenlang niets van merkt. Glaucoom geeft de eerste jaren meestal geen klachten. Bij de meeste mensen met glaucoom wordt het ontdekt als er nog geen klachten zijn, bij een oogonderzoek voor een andere klacht, of omdat glaucoom in de familie voorkomt.
Pas als het gezichtsveld drastisch kleiner is geworden, ontstaan klachten:
Acuut glaucoom
Klachten bij acuut glaucoom zijn:
De oorzaak van glaucoom is niet duidelijk. Het risico op glaucoom is groter:
Om te onderzoeken of u glaucoom heeft, krijgt u een aantal onderzoeken:
U krijgt oogdruppels die de oogdruk verlagen. Ook als die druk bij u normaal is. Controleer of u de goede oogdruppels heeft meegekregen. Zijn het andere druppels dan de oogarts heeft voorgeschreven? Neem dan contact op met de oogarts.
Krijgt u geen goede oogdruk door de druppels? Dan kan een laserbehandeling of een operatie nodig zijn. Deze verlagen de oogdruk ook.
Werkt de behandeling goed? Dan blijft u goed zien en merkt u niks/weinig van glaucoom.
U blijft de rest van uw leven onder controle bij de oogarts. Meestal zijn er 1 of 2 controles per jaar. Dat hangt af van de ernst van het glaucoom en hoe goed de behandeling werkt.
Bij deze controles wordt het gezichtsveldonderzoek en de OCT-scan meestal regelmatig herhaald om te zien of het glaucoom erger is geworden.
Naar aanleiding daarvan bespreekt de oogarts met u of de druppels aangepast moeten worden of niet, en of eventueel een operatie of laserbehandeling nodig zou kunnen zijn.
De meeste patiënten zullen gedurende hun leven weinig last krijgen van glaucoom als zij op tijd worden behandeld.
Vertel uw broers, zussen en kinderen dat u glaucoom heeft. Zij hebben namelijk meer kans om ook glaucoom te krijgen. Zij kunnen zich laten onderzoeken via de huisarts.
Glaucoom heeft invloed op uw dagelijks leven. Het geeft meestal ’s avonds klachten. U kunt zich daardoor minder veilig voelen als u ‘s avonds over straat loopt of autorijdt.
Als de gezichtsveldschade toeneemt, kunt u onhandig worden. U stoot dingen om of doet uzelf pijn. Soms kan glaucoom leiden tot blindheid.
Wanneer de schade aan uw gezichtsveld groter wordt, kan dat problemen opleveren bij het autorijden. Vraag uw oogarts of u nog aan de wettelijke vereisten voldoet die worden gesteld aan autorijden. Glaucoom is altijd een reden voor een oogheelkundige verklaring bij vernieuwing van het rijbewijs.
Gebruikt u meerdere soorten oogdruppels? Dan kan het makkelijk zijn om op vaste momenten van de dag te druppelen. Oogdruppels moeten op een vast tijdstip gebruikt worden. U bent dus één of meerdere momenten per dag met uw ziekte bezig.
Neem contact op met uw huisarts of de oogarts als het druppelen met oogdruppels niet goed lukt. Ga terug naar uw apotheek als u andere oogdruppels heeft gekregen van de apotheek dan voorgeschreven door de oogarts.
Bel direct uw huisarts of de oogarts als u een combinatie van deze klachten krijgt:
Deze klachten komen voor bij acuut glaucoom. Dit is echter zeldzaam. Acuut glaucoom moet direct behandeld worden om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
De informatie over glaucoom is gebaseerd op de Europese glaucoom richtlijn en de NHG-Standaard Visusklachten.
Voor meer informatie over glaucoom kunt u terecht bij een aantal organisaties:
Om te kijken of u glaucoom heeft, krijgt u een aantal onderzoeken:
Na deze onderzoeken bespreekt de oogarts met u of u behandeld moet worden. Samen met de oogarts beslist u welke behandeling het best bij u past.
Er zijn verschillende soorten behandelingen die de oogdruk bij glaucoom kunnen verlagen:
Er zijn veel verschillende soorten oogdruppels die de oogdruk kunnen verlagen. U bespreekt met uw oogarts welke oogdruppels voor u het best zijn. Het is belangrijk dat u de oogdruppels op de goede manier gebruikt. De techniek van het oogdruppelen kan in het begin lastig zijn. U moet net zolang doordruppelen totdat u een druppel in uw oog voelt. Blijft het oogdruppelen moeilijk? Dan kunt misschien een hulpmiddel gebruiken. Vraag naar een hulpmiddel bij de doktersassistent of uw apotheek.
Als oogdruppels de oogdruk niet genoeg verlagen, wordt er soms een laserbehandeling gedaan. Bij een laserbehandeling maken we de afvoer van het oogvocht wijder met een lichtstraal.
U kunt meer over deze behandeling lezen op de webpagina: Laserbehandeling van het oog.
Als andere behandelingen niet goed genoeg werken, krijgt u een glaucoom-implant. Dit gebeurt met een operatie.
Met een glaucoom-implant heeft uw oog een extra afvoer voor het oogvocht. Van tevoren kijkt de oogarts hoe groot deze extra afvoer moet zijn.
Soms krijgt u tabletten om de oogdruk te verlagen. U hoort van uw oogarts of u tabletten nodig heeft.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.