Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij gordelroos heb je jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. Het komt door het waterpokken-virus.
De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten meestal maar aan 1 kant van je lichaam, dus aan de linkerkant of aan de rechterkant. Je hebt de klachten bijvoorbeeld aan 1 kant van je borstkas of aan 1 kant van je gezicht.
Als de blaasjes weg zijn, kun je op die plek lang pijn houden. Dit is zenuwpijn. Dit komt heel weinig voor. Vooral bij ouderen kan de pijn soms heftig zijn en lang duren.
Iedereen kan gordelroos krijgen. De kans is het grootst als je ouder bent dan 60 jaar.
De medische naam voor gordelroos is herpes zoster.
Je kunt dit merken bij gordelroos:
Gordelroos komt door het waterpokken-virus.
Je krijgt dit virus meestal al als kind in je lichaam. Je krijgt dan waterpokken.
Als de waterpokken over zijn, blijft het virus in je ruggenmerg. Je merkt daar niets van.
Soms wordt het virus na jaren weer actief. Dat geeft gordelroos. We weten niet waardoor het virus weer actief wordt.
Je hebt een grotere kans op gordelroos als je afweer minder goed is. Dat kan komen door een ziekte, zoals hiv. Of door medicijnen, zoals methotrexaat.
Was je handen met water en zeep als je de blaasjes hebt aangeraakt.
Er kan namelijk virus uit de blaasjes op je handen zitten. Dit kun je aan andere mensen geven. Bijvoorbeeld baby's en peuters. Die kunnen dan waterpokken krijgen. Ze kunnen geen gordelroos krijgen.
Weet je dat iemand (een volwassene) nooit waterpokken heeft gehad? Of weet je dat iemand een slechte afweer heeft, bijvoorbeeld omdat die chemotherapie krijgt? Kom dan liever niet te dichtbij. Als deze persoon het virus krijgt, kan die erg ziek worden van het virus.
Kom ook niet dichtbij een zwangere. Misschien heeft die nooit waterpokken gehad. Dan is er een hele kleine kans dat het virus schade geeft aan de baby.
Als de blaasjes op je bovenlichaam, armen of benen zitten, hoef je er niks aan te doen. Gordelroos gaat dan meestal vanzelf over.
Als je gordelroos in je gezicht hebt, krijg je medicijnen die virussen remmen: virus-remmers. Bijvoorbeeld aciclovir of valaciclovir. Ze helpen om ervoor te zorgen dat het virus niet naar je oog gaat. Ook kunnen ze de pijn wat minder maken. Bijwerkingen zijn hoofdpijn en misselijkheid.
Als je een heel slechte afweer hebtHeb je een heel slechte afweer? Bijvoorbeeld door medicijnen, zoals chemotherapie? Dan krijg je soms medicijnen die virussen remmen: virus-remmers. Of dit in jouw situatie nodig is, overlegt je huisarts meestal met je arts in het ziekenhuis.
Gordelroos gaat meestal na 2 weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig.
Je krijgt meestal geen littekens. Als je gekrabd hebt, kun je wel littekens krijgen.
Als je virusmedicijnen hebt gekregen, moet je na 1 week terugkomen bij de huisarts voor controle.
Soms langer pijnSoms blijven de klachten langer: de plek blijft langer vlekkerig, je voelt niks op de plek, de jeuk blijft of je hebt nog heftige pijn.
Meestal geen tweede keer gordelroosAls je gordelroos hebt gehad, krijg je het meestal geen tweede keer.
Gebruik je medicijnen die je afweer minder maken? Dan kun je het wel een tweede keer krijgen.
Je kunt nadenken of je een prik wilt tegen gordelroos. De prik maakt de kans waarschijnlijk kleiner dat je lang pijn houdt als je nog een keer gordelroos krijgt.
Denk je dat je gordelroos hebt? Bel dezelfde dag de huisarts of de huisartsen-spoedpost in 1 van deze situaties:
Bel bij gordelroos ook direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost bij 1 of meer van deze klachten:
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over gordelroos.
Er zijn verschillende behandelingen tegen pijn na gordelroos.
Soms bestaat de behandeling uit medicijnen.
U kunt ook een behandeling krijgen met een Qutenza huidpleister. Op deze pleister zit het stofje capsaïcine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat u minder zenuwpijn krijgt.
In OLVG bestaat de behandeling daarnaast vaak uit een blokkade van een zenuw of zenuwknoop. Zenuwen geven signalen aan uw hersenen. Zo zorgen zenuwen ervoor dat u dingen kunt voelen, zoals warmte, maar ook pijn. Bij een blokkade zorgt de arts dat de zenuw of zenuwknoop minder signalen doorgeeft aan uw hersenen. Dit kan zorgen voor minder pijn.
Welke zenuw of zenuwknoop uw arts behandelt, hangt af van de plek waar u pijn heeft.
Met uw arts bespreekt u wat voor u de beste behandeling is.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Pijncentrum, locatie Oost, A4
020 599 25 13 (op werkdagen van 8.15 tot 16.15 uur)
pijncentrum-oost@olvg.nl
Polikliniek Pijnbestrijding, locatie West, route 5
020 510 81 63 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
pijncentrum-west@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.