home

Hartruis bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Het komt vaak voor dat bij jonge kinderen een hartruis wordt waargenomen. Soms wordt dit door een fout in de bouw van het hart veroorzaakt. Bloed dat door een klein gaatje moet stromen of langs een vernauwde klep geeft een afwijkend geluid. De meeste hartruizen zijn echter onschuldig. Een onschuldige hartruis wordt ook wel muzikaal geruis of functioneel geruis genoemd.

Een onschuldige hartruis hoort bij een gezond hart en is geen uiting van een hartaandoening. Van alle hartruizen is 90% onschuldig. Dit verdwijnt meestal in de adolescentie. Functioneel geruis ontstaat meestal doordat het hart zo krachtig pompt, dat er turbulentie ontstaat als het bloed door de kleppen stroomt. De werveling van het bloed zorgt dan voor het geluid dat hartruis wordt genoemd.

Onderzoek naar hartruis

Als de huisarts of consultatiebureauarts een hartruis constateert, is dat vaak reden voor een onderzoek door de kindercardioloog. De kindercardioloog onderzoekt uw kind en informeert naar het algemene welzijn van uw kind. Met een stethoscoop luistert de cardioloog naar het hart. Vervolgens wordt een echo van het hart gemaakt. Op de echo kan de arts zien of het hart goed is aangelegd en of het goed functioneert.

Echo

Een echo is een onderzoek met geluidsstralen, geen röntgenstralen, en is daarom niet gevaarlijk. Wel moet uw kind voor de echo zo stil mogelijk liggen. De gel die op de borst wordt aangebracht voelt koud aan. Het is goed om uw kind op het onderzoek voor te bereiden en iets mee te nemen om hem of haar op z’n gemak te stellen, zoals een speentje, een knuffel of een flesje melk. Voor oudere kinderen kan een muziekje of een boekje helpen.

Behandeling van hartruis

Een onschuldige hartruis is een normaal verschijnsel van een gezond hart. Hierbij is dus geen behandeling nodig. Als er op de echo wel een afwijking is te zien, kan aanvullend onderzoek en behandeling nodig zijn. Ook dit zal direct besproken worden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: