home

Holteronderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Een holteronderzoek is een continue registratie van het hartritme (hartfilmpje, een elektrocardiogram) door middel van een draagbaar apparaat. Dit apparaat heet een holter. Het onderzoek geeft uw cardioloog een goed beeld van uw hartritme gedurende 24 of 48 uur.


De holter bestaat uit een opnameapparaat en een aantal elektroden die op uw borst worden geplakt. Elektroden zijn metalen plaatjes die met lange draden verbonden zijn aan het opnameapparaat. Het opnameapparaat is een klein kastje dat u eenvoudig om uw broekriem kunt dragen.

Verloop

text-basics

De voorbereiding

Het onderzoek vindt plaats op twee locaties, OLVG Oost en West. Per locatie is er een folder met specifieke informatie over het onderzoek. 

De algemene voorbereiding:

  • Wij adviseren u de ochtend voor het onderzoek te douchen. Tijdens het onderzoek kan u niet douchen/baden.
  • Draag ruim zittende kleding
  • Draag gedurende het onderzoek een horloge. Zo kunt u de tijden in het dagboek bijhouden.
  • Geef een allergie voor pleisters voor het onderzoek door aan de hartfunctielaborant.
  • Heren met veel borsthaar worden geschoren. U kunt dit ook zelf thuis doen.

Het onderzoek

Tijdens het dragen van de holter moet u een dagboek bijhouden. U noteert in dat dagboek van uur tot uur wat u doet. Ook klachten en medicijngebruik moet u noteren. Deze gegevens gebruiken we om de meetresultaten van de holter te analyseren. Holteronderzoek geeft zo belangrijke informatie over uw hartritme in rust en tijdens inspanning.


U kunt tijdens het dragen van de holter niet douchen: het apparaat mag niet nat worden. Verder kunt u tijdens het onderzoek gewoon alle dingen doen die u anders ook doet.

Na het onderzoek

Na afloop van de onderzoeksperiode (24 of 48 uur) komt u op de afgesproken tijd naar de Hartfunctieafdeling. De hartfunctielaborant verwijdert dan de holter en neemt het dagboekje in ontvangst. Uw cardioloog bespreekt de uitslag met u telefonisch of op uw eerstvolgende polikliniekbezoek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: