home

Ingegroeide teennagel : wond aan een teen

Bij een ingegroeide teennagel is een stukje van uw nagel in de huid van uw teen gegroeid. Vaak gebeurt dit bij de grote teen. Bij een ingegroeide teennagel kan uw teen ontsteken. Als u veel last heeft van een ingegroeide teennagel kunt u een behandeling krijgen. De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.
Thuisarts logo Onderstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl

Video: ingegroeide teennagel

Wat is een ingegroeide teennagel?

Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de teennagel in de huid. Meestal gebeurt dit aan de grote teen. Er ontstaat dan een klein wondje. Dit wondje gaat ontsteken. Daarna kan er ‘wild vlees’ ontstaan. 

Ingegroeide teennagels komen het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.

 

Wat merk ik van een ingegroeide teennagel?

Bij een ingegroeide teennagel is de huid naast uw nagel dik en rood. Als u er op drukt, doet het pijn. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak kunt u geen gewone schoenen meer dragen door de pijn. De ontsteking kan er rood of geel uitzien. Dit komt omdat er pus in zit.

Als u al wat langer een ingegroeide teennagel heeft, kan er door de ontsteking ‘wild vlees’ groeien. 

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?

Hierdoor kan een ingegroeide teennagel ontstaan:

  • schoenen die te strak zitten
  • het rond afknippen van de nagels in plaats van recht afknippen
  • kromme teennagels
  • de grote teen stoten
  • peuteren aan de teennagels
  • veel zweten aan de voeten

Wat kan ik er zelf aan doen?

Draag ruime schoenen of slippers. Dan drukt de schoen niet op uw teen en teennagel.

Komt er pus uit de ontsteking? Dan kunt u er een verbandje of pleister omheen doen.

Knip uw nagels recht af.

Behandeling van een ingegroeide teennagel

Heeft u een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is, dan kan een pedicure, een podotherapeut of uw arts de teen behandelen. Hij of zij doet een watje, rubber gootje of beugeltje onder uw nagel. De rand van de nagel groeit dan niet meer de huid in.

Blijven uw klachten en wordt de ontsteking erger, dan kan uw arts of een chirurg de zijkant van uw nagel wegsnijden. U houdt dan een iets smallere nagel over. De arts behandelt ook de wortel van de nagel zodat deze niet meer terug kan groeien.

Hoe gaat het wegsnijden van een stuk van de teennagel?

  • U krijgt eerst 2 verdovende prikken links en rechts in de teen. Daarna bindt de arts een rubberen band of elastiek strak om de teen. Daardoor stroomt er even geen bloed naar de teen.
  • De arts knipt de zijkant van de teennagel in tot onder de nagelriem. Het stuk nagel trekt de arts daarna weg met een tangetje. De nagelwortel van dit deel van de nagel kan de arts ook wegsnijden of behandelen met een chemische vloeistof.
  • De arts doet een wattenstaafje met vloeistof (bijvoorbeeld fenol 80%) onder de nagelriem. Na een paar minuten haalt de arts het wattenstaafje weg en spoelt de chemische vloeistof met alcohol weg. Fenol is een stof die het stukje wortel van de nagel laat afsterven. De nagel groeit op die plek dan niet terug.
  • Daarna maakt de arts de wond schoon.
  • Daarna krijgt u een verband om de teen.

Adviezen na het wegsnijden van een stuk van de teennagel

  • Doe 2 à 3 dagen rustig aan.
  • Leg uw been omhoog, bijvoorbeeld op een stoel.
  • Draag de eerste dagen ruime schoenen of slippers.
  • Na 3 dagen haalt u het verband eraf en doet u er nieuw verband omheen. Vaak zit het verband aan de wond vastgeplakt. U kunt met uw voet in een lauwwarm badje gaan zitten om het verband los te weken.
  • Heeft u veel pijn aan uw teen, dan kunt u paracetamol nemen.

Wanneer contact opnemen na behandeling van een ingegroeide teennagel?

Neem contact op met uw huisarts bij deze klachten:

  • U krijgt meer pijn en de teen wordt dik en rood. Het kan zijn dat de wond is gaan ontsteken. Soms zijn medicijnen tegen bacteriën nodig.
  • Na een paar weken is de teen nog dik en rood. Dit betekent meestal dat de ingegroeide nagel niet helemaal is weggehaald. Soms is dan nog een ingreep nodig.
  • Na een paar maanden komen de klachten terug. De nagel kan dan vanuit het nagelbed weer gegroeid zijn. Soms is dan nog een ingreep nodig.

Meer informatie over ingegroeide teennagel

Wij hebben de informatie gemaakt met:

Richtlijn Ingegroeide teennagel

Thuisarts logo Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.

Behandeling in OLVG

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling het beste is voor uw klachten, hangt af van hoe ver uw teennagel is ingegroeid. De arts bespreekt met u wat de beste behandeling voor u is.

  • Druk van de nagelrand verminderen.
    U vermindert de druk door een plukje watten onder de nagel te schuiven. U kunt de huid ook richting het topje van uw teen masseren.
  • Smaller maken van de nagel.
    De arts knip de zijkant van uw nagel weg. U krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving. Het smaller maken van de nagel duurt 15 tot 20 minuten. Als uw teen hersteld is, kunt u met een plukje watten tussen de nagel en de huid en met masseren ervoor zorgen dat u niet opnieuw een ingegroeide teennagel krijgt.
  • Soms is het nodig om een stukje van de wortel van de nagel te verwijderen of het stofje phenol te gebruiken om te zorgen dat de wortel niet meer terug groeit. Heel soms is het nodig om een deel van de nagel of de hele nagel te verwijderen. Het verwijderen van de nagel duurt 15 tot 20 minuten. U krijgt plaatselijke verdoving. 

Opleiden zorgverleners in OLVG

OLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig.
Arts-assistenten, zorgverleners en zorgverleners in opleiding kijken mee en doen zelf onderzoeken en behandelingen.  Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een zorgverlener met ervaring.
Zo kan OLVG patiënten ook in de toekomst de juiste zorg blijven bieden.

Uitstel van uw operatie of behandeling

Heel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan.
Bijvoorbeeld door een onverwachte situatie. Of als een andere patiënt spoedeisende hulp nodig heeft. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Adviezen voor thuis

  • Na het versmallen of verwijderen van de teennagel kunt u pijn hebben. Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 milligram. Doe dit maximaal 7 dagen.
  • Probeer uw voet hoger dan uw knie te leggen, bijvoorbeeld door kussens onder uw voet te plaatsen. Door uw voet hoog te houden voelt u minder pijn. 
  • Na 1 dag mag u het verband van uw voet halen. U kunt dan uw voeten baden en een pleister op de teen doen.
  • Meestal kunt u na 2 tot 5 dagen weer normaal lopen. 

Wanneer moet u ons bellen?

Iedere behandeling heeft risico’s. Bij deze behandeling is er een kleine kans op een ontsteking.
Neem contact op met de polikliniek Chirurgie als u denkt dat uw teen ontstoken is. Uw teen is rood, warm en dik. Er komt pus of bloed uit uw teen. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Chirurgie, locatie Oost, P3
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
chirurgie@olvg.nl

Polikliniek Chirurgie, locatie West, route 6
020 510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de verpleegafdeling.

Verpleegafdeling Chirurgie B5, locatie Oost
020 599 25 03 (bij spoed dag en nacht bereikbaar)

Is de situatie levensbedreigend, bel dan 112.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd:

Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.