Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
U kunt een IABP krijgen als uw hart niet meer goed werkt. Uw hart krijgt bijvoorbeeld niet meer genoeg zuurstof na een hartoperatie.
De IABP bestaat uit 2 onderdelen: een ballon en een pomp. De ballon komt in uw aorta. De aorta is de grote slagader van het lichaam. De pomp staat naast uw bed. Aan de ballon zit een dun plastic buisje. Dit plastic buisje is aangesloten op de pomp. Het plastic buisje heet een katheter.
Als het hart ontspant, blaast de pomp de ballon op. Als het hart samentrekt, zuigt de pomp de ballon leeg. Het oppompen en het leegzuigen van de ballon gaat gelijk met de hartslag. De IABP ondersteunt zo het hart bij iedere slag.
Het leegzuigen van de ballon zorgt voor minder druk in de aorta. De linker hartkamer hoeft hierdoor minder hard te werken. Door het oppompen van de ballon kan bloed makkelijker door de bloedvaten naar het hart stromen.
U krijgt een verdoving. Vervolgens brengt de arts het ballonnetje in de lies. Via de lies schuift de arts de ballon omhoog naar de aorta.
Hierna sluit de arts de katheter van de ballon aan op de pomp.
Als de ballon is geplaatst, kan de pomp de ballon oppompen en leegzuigen. De pomp maakt dan geluid. Ook zitten er alarmen op de pomp. U moet op 2 dingen letten:
De behandeling duurt meestal een paar dagen. Als het beter gaat, verwijderen we de katheter. We laten de ballon leeglopen en trekken de katheter er helemaal uit. Dit gebeurt op uw kamer of op de operatiekamer.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? De vertegenwoordiger of contactpersoon van de patiënt kan de Intensive Care altijd bellen.
Intensive Care, locatie Oost
020 599 30 07 (dag en nacht bereikbaar)
Intensive Care, locatie West, route 26
020 510 87 19 (dag en nacht bereikbaar)