home

Kanker in het gezin : wat u zelf kunt doen en waar u hulp bij kunt krijgen

Als een van de ouders kanker de diagnose kanker krijgt, breekt er een heftige periode aan. Zowel voor de ouders als voor het kind. De vraag die vaak opkomt is: Hoe vertel ik mijn kind dat ik kanker heb? En: Wat vertel ik wel of niet?

Hoe praat ik met mijn kind over mijn ziekte?

Als u de diagnose kanker krijgt, heeft dit ook invloed op uw kind of kinderen. Het kan lastig zijn om aan uw kind te vertellen dat u kanker heeft.
Elk kind is uniek. Elke ouder is uniek. U kent uw kind het beste. U kunt daarom meestal zelf het beste bepalen wat u een goede manier vindt om met uw kind te praten over uw ziekte. Een paar adviezen kunnen u helpen om met uw kind te praten:

  • Wees eerlijk. Vertel dat u kanker heeft en wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld welke onderzoeken of behandelingen u krijgt.
  • Kies een rustig moment om te vertellen dat u kanker heeft. Geef niet alle informatie in 1 keer. Bepaal wat in het begin belangrijk is om te vertellen.
  • Laat uw kind weten dat het altijd naar u toe kan komen met vragen of als ze verdrietig of bang zijn.
  • U kunt boeken, video’s of spelletjes gebruiken om met uw kind te praten. Het Ingebord Douwecentrum heeft op hun website een overzicht van websites, boeken en spelletjes.

Kinderpsycholoog

Als u het lastig vindt om aan uw kind of kinderen te vertellen dat u kanker heeft, kunt u hulp vragen aan een kinderpsycholoog in OLVG. De kinderpsycholoog kan u tips en adviezen geven. De kinderpsycholoog kan uw kind ook begeleiden en helpen om goed om te gaan met uw ziekte. Als u hulp van een kinderpsycholoog wilt, kunt u dit bespreken met uw arts of casemanager. U kunt dan een afspraak krijgen met de kinderpsycholoog in OLVG.

Hoe help ik mijn kind goed om te gaan met mijn ziekte?

Als u kanker heeft, kan dit tijdens maar ook na uw behandeling invloed hebben op uw kind.
Het kan voor ouders lastig zijn hun kind hierbij te begeleiden.

  • Uw kind kan verschillende emoties hebben. Bang, verdrietig, nieuwsgierig, boos. Zorg ervoor dat uw kind weet dat het alle emoties mag uiten.
  • Vertel uw kind hoe het gaat met u en de ziekte. Vertel uw kind bijvoorbeeld wanneer er iets nieuws gaat gebeuren.
  • Houd vast aan regelmaat. Zorg ervoor dat uw kind een vast ritme krijgt.
  • Vertrouw op uzelf. U kent uw kind het beste. U kunt veel adviezen krijgen. Probeer bij twijfel te vertrouwen op uzelf.

Veel ouders hebben steun aan de brochure Kanker… en hoe moet het nu met mijn kinderen van KWF. U leest de brochure hier.

Waar kan ik hulp krijgen?

Er zijn verschillende organisaties en websites waar u informatie en hulp kunt krijgen bij het begeleiden van uw kind. Uw casemanager weet waar u voor meer informatie of hulp terecht kunt.

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw casemanager. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: