home

Kindercardiologie : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Een hart dat niet goed aangelegd is, klinkt door een stethoscoop vaak anders dan een gezond hart. Bloed dat door een klein gaatje of langs een vernauwde klep moet stromen, zorgt voor turbulentie en veroorzaakt een hartruis. Maar een hartruis hoeft niet door een afwijking te komen.

Het komt bij kinderen juist veel vaker voor dat een hartruis onschuldig is. Dit onderscheid is soms lastig te maken zonder echo van het hart. Daarom ziet een kindercardioloog veel kinderen met een hartruis om te onderzoeken of het een aangeboren hartafwijking of een onschuldig geruis is.

Kinderen die klachten ervaren door de afwijking(en) die ze hebben, kunnen sneller vermoeid zijn en minder energie hebben dan leeftijdsgenoten. Het is te zien bij sporten en bewegen, op school, of bij baby’s aan drinken. Kinderen met een ritmestoornis hebben hartkloppingen of soms last van flauwvallen.

Bij sommige hartafwijkingen mengt het zuurstofrijke bloed met het zuurstofarme bloed. Kinderen bij wie dat gebeurt zien blauw. Als dit gebeurt wordt het na de geboorte meestal snel opgemerkt en verder onderzocht.

Er is een kleine groep hartafwijkingen die ‘kritisch’ genoemd wordt. Dit betekent dat een kind zo snel mogelijk na de geboorte behandeld moet worden. De grootste groep hartafwijkingen is niet levensbedreigend. Kinderen met afwijkingen aan het hart hoeven niet altijd klachten te vertonen. Vaak kunnen kinderen met een hartafwijking een normaal leven leiden.

Onderzoek naar hartafwijking

Het vaststellen van een hartafwijking gebeurt door onderzoek bij de kindercardioloog. De kindercardioloog kan met een elektrocardiografie (ECG) ritme- of geleidingsstoornissen opmerken en met een echo van het hart afwijkingen aan de bouw en de functie van het hart waarnemen.

Afspraak maken

Voor kinderen die aandoeningen hebben aan het hart, bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of een ritmestoornis, is er een spreekuur Kindercardiologie. Afspraken worden via de polikliniek Kindergeneeskunde gemaakt. 

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang van OLVG.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: