home

Langere opname op de Intensive Care : extra informatie

Soms moet een patiënt langer op de Intensive Care blijven. U en uw naaste weten dan al een beetje hoe het op de Intensive Care gaat. Voor u als naaste is het belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen.

Zorg voor uw naaste

Soms verandert er een paar dagen niets in de situatie van uw naaste. U kunt dan niet veel meer doen dan naast het bed zitten.

  • Praat gerust tegen uw naaste. Vertel bijvoorbeeld over leuke herinneringen.
    Uw naaste kan misschien niet terug praten. Een gesprek is dan moeilijk.
    Om toch te kunnen communiceren, kunt u proberen om uw naaste iets te laten opschrijven. U kunt ook kijken of het lukt om letters aan te wijzen op een letterkaart.
  • U kunt iets voorlezen of muziek opzetten.
  • Misschien vindt u het prettig om te helpen bij de zorg voor uw naaste. Bijvoorbeeld door tanden te poetsen of door de handen of voeten in te smeren. Bespreek met de verpleegkundige of u kunt helpen.
  • Artsen en verpleegkundigen zijn erg betrokken bij uw naaste, maar zij kennen uw naaste meestal niet. U kunt bijvoorbeeld een foto ophangen van hoe de patiënt er in het dagelijks leven uitziet.
    U kunt ook een ‘Maak kennis met…’-poster gebruiken.
    Een ‘Maak kennis met…’-poster is een poster waar u dingen over uw naaste op kunt schrijven. Door de ‘Maak kennis met…’-poster kunnen artsen en verpleegkundigen uw naaste een beetje leren kennen. Artsen en verpleegkundigen kunnen dan makkelijker met uw naaste praten. Ze kunnen uw naaste ook makkelijker op zijn gemak stellen.

Minder medicijnen

Soms krijgt uw naaste medicijnen om te slapen of rustig te blijven. Zodra het kan, krijgt uw naaste minder medicijnen.
Als uw naaste minder medicijnen krijgt, moet hij wennen. Wennen aan minder medicijnen kan een paar uur of een paar dagen duren. Meestal is uw naaste tijdens het wennen een beetje suf. Dit gaat vanzelf over.

Zorg goed voor uzelf

Voor uw naaste is het heftig om op de Intensive Care te zijn. Ook voor u kan het moeilijk zijn dat uw naaste op de Intensive Care is.
U helpt uw naaste door ook goed voor uzelf te zorgen. Geef uzelf en uw naaste af en toe de kans om uit te rusten. U kunt ook altijd met iemand praten over uw zorgen en gevoelens, bijvoorbeeld met een geestelijk verzorger. Als u met iemand wilt praten, bespreek dat dan met de verpleegkundige.
Wij zorgen goed voor uw naaste. Als het slechter gaat met uw naaste, nemen wij direct contact met u op.

Het IC-dagboek

In het IC-dagboek kunnen uw naaste, u en verpleegkundigen bijhouden wat er gebeurt met uw naaste op de Intensive Care. Een verpleegkundige of verpleegkundig specialist kan u meer informatie geven over het IC-dagboek. 

Andere tips

  • Familie en vrienden vragen vaak hoe het met uw naaste gaat. Dat is fijn, maar soms ook vermoeiend. Het kan u helpen om informatie te delen via e-mail, Whatsapp of het IC-dagboek. U kunt er ook voor kiezen om 1 persoon te informeren hoe het met uw naaste gaat. Die persoon informeert dan andere familieleden en vrienden.
  • Willen uw familieleden of vrienden helpen met boodschappen doen of de opvang van uw kinderen? Die hulp kan prettig voor u zijn, nu u wat minder tijd heeft.
  • Voelt u zich moe, angstig of depressief? Neem contact op met uw huisarts.

Zo gaat het verder

Als uw naaste herstelt, gaat uw naaste eerst naar een verpleegafdeling. Daarna mag uw naaste naar huis of naar een plek om te revalideren. Soms blijft uw naaste in een verpleeghuis. Het kan ook zijn dat uw naaste niet herstelt, maar overlijdt.

Naar een verpleegafdeling

Bezoek van een IC-verpleegkundige

Als uw naaste naar een verpleegafdeling gaat, blijven de zorgverleners van de Intensive Care betrokken. Er komt een verpleegkundige van de Intensive Care bij uw naaste langs op dag 1, 2 en 3 nadat uw naaste naar de verpleegafdeling is gegaan. De verpleegkundige kijkt hoe het met uw naaste gaat en praat met uw naaste over zijn verblijf op de Intensive Care.

Spieren versterken

In het begin kan het best spannend zijn op een verpleegafdeling. De spieren van uw naaste zijn verzwakt en uw naaste kan snel moe zijn. Eenvoudige dingen zoals eten, drinken of lopen gaan moeilijker. Een fysiotherapeut geeft uw naaste oefeningen om de spieren te versterken. Oefeningen doen met een fysiotherapeut gebeurt soms ook al op de IC.

Logopedist

Soms heeft uw naaste hulp gekregen bij het ademen door een beademingsmachine. Als uw naaste lange tijd hulp bij het ademen heeft gekregen, kan eten, drinken of praten wat moeilijker zijn. Uw naaste krijgt dan hulp van een logopedist. Een logopedist kan oefeningen geven, zodat eten, drinken en praten makkelijker gaat.

Andere gedachten

Na een verblijf op de Intensive Care kunnen de gedachten of herinneringen van uw naaste verstoord zijn. Ook nachtmerries of hallucinaties zijn mogelijk. Vaak komt dit doordat de patiënt een delier heeft gehad. Een delier is acute verwardheid. Lees meer over een delier op de webpagina: Acute verwardheid.

Terugkomen naar de Intensive Care

Voor uw naaste is het heftig om op de Intensive Care te zijn. Ook voor u kan het moeilijk zijn dat uw naaste op de Intensive Care is.
De zorg voor onze patiënten stopt wat ons betreft niet bij de klapdeuren van de Intensive Care.
Soms is het nuttig om de Intensive Care bezoeken als u al een tijdje thuis bent. Dit kan helpen bij de verwerking.
Patiënten en hun naasten zijn altijd welkom.
Tijdens een nazorggesprek kunt u al uw vragen stellen aan een verpleegkundig specialist of arts van de Intensive Care.
Neem contact op met de Intensive Care om een afspraak te maken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? De vertegenwoordiger of contactpersoon van de patiënt kan de Intensive Care altijd bellen.

Intensive Care, locatie Oost
020 599 30 07 (dag en nacht bereikbaar)

Intensive Care, locatie West, route 26
020 510 87 19 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Intensive Care van OLVG. Laatst gewijzigd: