Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij lichen planus zitten er ontstekingen in de huid of de slijmvliezen. Slijmvlies is huid met een dun laagje slijm.
Lichen planus in de huidAls de ontstekingen in de huid zitten, ziet u kleine rode of lichtpaarse platte bultjes. Er kunnen kleine witte streepjes op de bultjes zitten. De bultjes jeuken meestal. Soms zijn er dikkere, grotere plekken.
De bultjes zitten vaak op deze plekken:
Meestal is de ziekte binnen 2 jaar over.
Uitzonderingen:
Deze soorten lichen planus duren meestal langer dan 2 jaar.
Lichen planus in de slijmvliezenAls de ontstekingen in de slijmvliezen zitten, doet dat vaak pijn. U ziet meestal kleine witte streepjes en rode plekken die op schaafwonden lijken. De ontstekingen in de slijmvliezen zitten meestal op deze plekken:
Bij lichen planus in de mond is er een iets grotere kans op mondkanker. Ga daarom minstens 1 keer per jaar op controle bij uw arts of tandarts.
Lichen planus in de slijmvliezen gaat meestal niet over.
Vrouwen hebben iets vaker lichen planus dan mannen. Bij kinderen komt het weinig voor.
Lichen planus op andere plekkenLichen planus kan ook op andere plekken zitten. Bijvoorbeeld:
Merkt u veranderingen aan uw hoofdhuid of nagels? Of heeft u problemen met slikken? Ga dan naar uw arts.
Deze informatie gaat alleen over lichen planus in de huid en in de slijmvliezen van de mond, de eikel, de binnenkant van de schaamlippen of de vagina.
U ziet kleine rode of lichtpaarse platte bultjes op uw huid.
Het is niet duidelijk waardoor lichen planus komt. Er zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken.
Door stress kan lichen planus erger worden.
Het is niet besmettelijk. U krijgt het ook niet via seks.
U gaat voor behandeling van lichen planus van de mond naar uw huisarts of tandarts. De huisarts of tandarts kan u bij erge klachten naar een huid-arts of kaakchirurg sturen.
De behandeling begint met medicijnen tegen ontstekingen. In de medicijnen zitten hormonen (corticosteroïden). Er zijn medicijnen met weinig of veel hormonen erin. Bij lichen planus krijgt u medicijnen met veel hormonen erin. Meestal helpen deze medicijnen al na een paar dagen tegen pijn en jeuk.
Bij bultjes op de huidU krijgt een hormoonzalf of hormooncrème (corticosteroïden op de huid), bijvoorbeeld clobetasolzalf.
U krijgt een hormoonzalf en een vette zalf.
U krijgt een gel, zalf (mondpasta), mondspoeling of neusspray met hormonen.
Helpen de medicijnen tegen ontstekingen niet? Of heeft u veel bijwerkingen? Dan kan de arts u een medicijn geven dat uw afweer onderdrukt. De ontstekingen worden hierdoor minder.
De bijwerkingen gaan meestal na 2 weken over. Blijven de klachten? Bespreek het met uw arts.
Bij de meeste mensen met lichen planus in de huid is de ziekte binnen 2 jaar over.
Als de plekjes op uw huid helemaal weg zijn, hoeft u niet meer op controle te komen. De ziekte kan wel terugkomen.
Heeft de behandeling bij u niet goed geholpen? Of heeft u grote plekken op uw huid? Dan kunt u nog meer behandelingen krijgen. Bijvoorbeeld:
Lichen planus in de slijmvliezen van de eikel, schaamlippen of vagina gaat meestal niet over. U kunt wel perioden hebben waarin u bijna of helemaal geen klachten heeft. U komt meestal 1 keer per jaar op controle bij uw arts.
Helpt de behandeling bij u niet goed? Of heeft u veel klachten, zoals pijn? Dan komt u vaker op controle. U kunt dan nog meer behandelingen krijgen. Bijvoorbeeld prikken met hormonen of pillen.
Als u pillen krijgt, stuurt uw arts u door naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in lichen planus. U krijgt pillen die uw afweer onderdrukken (methotrexaat of hydroxychloroquine). Soms slikt u daarnaast ook pillen met hormonen. Als de huid dik en hard is, kan de arts u pillen met vitamine A (retinoïden) geven.
Lichen planus bij de penis of vagina kan problemen geven met seks, zoals pijn bij vrijen of schaamte. Praat er gerust over met uw arts. U kunt ook vragen of de arts u wil doorsturen naar een specialist in problemen met seks (seksuoloog).
Lichen planus in de mondLichen planus in de mond gaat meestal niet over. U kunt wel perioden hebben waarin u weinig of geen klachten heeft. Heeft u veel klachten? Dan kan de arts u pillen met hormonen geven of pillen die uw afweer onderdrukken.
Het is belangrijk om uw mond in ieder geval 1 keer per jaar te laten controleren bij uw arts of tandarts. Ook als u geen klachten heeft. Er is namelijk een kleine kans dat de plekjes mondkanker worden.
Somber en verdrietig zijnLichen planus kan veel invloed hebben op uw leven. Door pijn en schaamte kunt u somber of verdrietig zijn. Praat erover met uw arts. De arts kan u doorsturen naar een psycholoog.
Het kan ook fijn zijn om te praten met andere mensen die het hebben. U kunt ze leren kennen via de Lichen Planus Vereniging Nederland.
Maak een afspraak met uw arts bij 1 of meer van deze klachten:
Maak ook een afspraak als u klachten heeft die bij lichen planus in de slokdarm horen, zoals:
Contact met mensen met lichen planus: de Lichen Planus Vereniging Nederland
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over lichen planus.
Als de ontstekingen in de slijmvliezen zitten, doet dat vaak pijn. U ziet meestal kleine witte streepjes en rode plekken die op schaafwonden lijken. Bij lichen planus in de mond is er een iets grotere kans op mondkanker. Ga daarom minstens 1 keer per jaar op controle bij uw arts of tandarts. Uw arts of tandarts kan u doorverwijzen naar OLVG.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl
Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl
Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.
OLVG, locatie Oost
020 599 91 11
OLVG, locatie West
020 510 89 11
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.