Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij maculadegeneratie sterven cellen middenin het netvlies af. Dit gebied in het midden van het netvlies heet de macula of gele vlek. Dit is het deel van het netvlies waarmee details worden waargenomen. Maculadegeneratie begint meestal na het 50e jaar. Het is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen.
Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie).
Er zijn 2 vormen van LMD:
De droge vorm komt veel meer voor dan de natte. De droge vorm kan overgaan in de natte vorm. Maar de natte vorm kan ook beginnen zonder dat u eerst de droge vorm heeft gehad.
Droge vorm
Natte vorm
De oogarts onderzoekt uw ogen:
Meestal is verder onderzoek nodig, zoals:
Bij een natte vorm van maculadegeneratie krijgt u meteen een injectie in uw oog om (verdere) schade aan uw ogen tegen te gaan. Na de behandeling verloopt maculadegeneratie net als bij de droge vorm.
Bij de droge vorm is geen behandeling mogelijk. U gaat dan steeds iets minder goed zien. Die achteruitgang gaat meestal langzaam.
De informatie over maculadegeneratie is gebaseerd op de richtlijn Leeftijdsgebonden maculadegeneratie van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en de NHG-Standaard Visusklachten.
Voor meer informatie over maculadegeneratie kunt u terecht bij:
De Amsler-test is een test om zelf uw netvlies te onderzoeken.
Als u merkt dat u vreemde vormen gaat zien, bel dan binnen 1 week met de polikliniek Oogheelkunde. U ziet dan bijvoorbeeld dat voegen tussen tegels niet recht zijn. Of u ziet een bocht in het raamkozijn.
U leest hier meer over op de webpagina: Fluorescentie-angiografie.
U kunt medicijnen krijgen die zorgen dat nieuwe bloedvaten in het oog niet meer lekken of groeien. De medicijnen zorgen ook dat u niet snel slechter gaat zien. Soms kunt u zelfs iets beter gaan zien.
U krijgt de medicijnen via een injectie in het oog. U krijgt minimaal 3 keer een injectie. Er zit minimaal 4 weken tijd tussen 2 injecties. Na injectie 3 krijgt u een injectie wanneer dat nodig is. Soms is dat elke maand, soms een paar keer per jaar. U moet de rest van uw leven op controle komen.
De behandeling photodynamische therapie gebeurt met een laser en een infuus. Deze behandeling gebeurt niet in OLVG, maar in een academisch ziekenhuis. Als photodynamische therapie voor u geschikt is, verwijzen wij u door.
Soms krijgt u beide behandelingen.
U leest hier meer over op de webpagina: Injectie in het oog.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.