Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Bij macula-degeneratie gaan cellen in je oog langzaam kapot. Deze cellen zitten in het midden van je netvlies.
Het midden van je netvlies heet de macula of gele vlek. Met dit deel van het netvlies zie je details.
Macula-degeneratie begint meestal bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Het is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen.
Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Sommige mensen zien bijvoorbeeld een wazige of donkere vlek overal waar ze kijken. Anderen zien rechte lijnen alsof ze krom zijn.
Artsen noemen het ook wel leeftijdsgebonden macula-degeneratie of LMD. Degeneratie betekent dat iets steeds slechter wordt.
2 vormenEr zijn 2 vormen van macula-degeneratie:
Droge macula-degeneratie komt veel meer voor dan natte macula-degeneratie. De droge vorm kan veranderen in de natte vorm. Maar natte macula-degeneratie kan ook beginnen zonder dat je weet of je eerst droge macula-degeneratie hebt gehad.
Het is fijn om iemand mee te nemen naar de oogarts. Je mag niet zelf naar huis rijden na de onderzoeken. Dat is omdat je dan een paar uur waziger ziet. Dat komt door de oogdruppels die je krijgt.
Neem een zonnebril mee naar de oogarts. Je ogen zijn na het onderzoek gevoeliger voor fel licht. Daarom is het fijn om erna een zonnebril te dragen.
Als je huisarts of een andere arts denkt dat je macula-degeneratie hebt, stuurt die je door naar de oogarts. Ook iemand die je ogen onderzoekt kan je doorsturen. Bijvoorbeeld een oogexpert die in een brillenwinkel werkt (optometrist).
Je krijgt bij de oogarts verschillende onderzoeken:
LetterkaartDe oogarts onderzoekt hoe scherp je ziet. Meestal gebeurt dit door je naar een letterkaart te laten kijken. Op de kaart staan letters die op elke regel kleiner worden. De arts kan zo zien welke letters je niet meer goed kunt lezen.
OogonderzoekMet een oogonderzoek kan een oogarts je ogen bekijken.
Je krijgt oogdruppels in je ogen. Hierdoor worden je pupillen wijder. De arts kijkt dan in je ogen met een lampje en met een soort microscoop (spleetlamp).
Door de oogdruppels zie je een paar uur waziger. Je ogen zijn dan ook gevoeliger voor fel licht. Daarom is het fijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek. Je mag na het onderzoek niet zelf rijden.
Je krijgt ook een oog-scan. Hierbij worden beelden van het midden van je netvlies gemaakt. Of er worden beelden van je oogzenuw gemaakt. De scan gebeurt door naar een fel licht te kijken. Dit doet geen pijn.
Dit onderzoek heet een OCT-scan.
De oogarts kijkt ook of er nog meer onderzoeken van je oog nodig zijn. Zoals:
Na de onderzoeken weet de oogarts meestal of je wel of geen macula-degeneratie hebt. En welke vorm je hebt: droge of natte macula-degeneratie.
Bij natte macula-degeneratie krijg je binnen een week prikken met een medicijn in je oog. Dit is om te zorgen dat je niet meer schade aan je ogen krijgt.
Tegen droge macula-degeneratie bestaat geen behandeling. Je gaat dan langzaam steeds iets minder goed zien. Dit kan jaren duren. Je kunt zelf wel dingen doen om de kans kleiner te maken dat het sneller erger wordt.
Heb je geen macula-degeneratie? Je bespreekt met je arts wat dan de oorzaak van je klachten kan zijn. En welke onderzoeken hiervoor misschien nog nodig zijn.
De Amsler-test is een test om zelf uw netvlies te onderzoeken.
Als u merkt dat u vreemde vormen gaat zien, bel dan binnen 1 week met de polikliniek Oogheelkunde. U ziet dan bijvoorbeeld dat voegen tussen tegels niet recht zijn. Of u ziet een bocht in het raamkozijn.
U leest hier meer over op de webpagina: Fluorescentie-angiografie.
U kunt medicijnen krijgen die zorgen dat nieuwe bloedvaten in het oog niet meer lekken of groeien. De medicijnen zorgen ook dat u niet snel slechter gaat zien. Soms kunt u zelfs iets beter gaan zien.
U krijgt de medicijnen via een injectie in het oog. U krijgt minimaal 3 keer een injectie. Er zit minimaal 4 weken tijd tussen 2 injecties. Na injectie 3 krijgt u een injectie wanneer dat nodig is. Soms is dat elke maand, soms een paar keer per jaar. U moet de rest van uw leven op controle komen.
De behandeling photodynamische therapie gebeurt met een laser en een infuus. Deze behandeling gebeurt niet in OLVG, maar in een academisch ziekenhuis. Als photodynamische therapie voor u geschikt is, verwijzen wij u door.
Soms krijgt u beide behandelingen.
U leest hier meer over op de webpagina: Injectie in het oog.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Oost, P3
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie West, route 2
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Polikliniek Oogheelkunde, locatie Spuistraat
020 510 88 87 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.