Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De slokdarm is een soort buis van spieren. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang. De spieren in de wand van de slokdarm duwen het voedsel naar de maag. Bij de overgang naar de maag zit een spiertje. Dit spiertje zorgt ervoor dat maaginhoud niet terug omhoog kan stromen. U kunt klachten krijgen als de spieren in de slokdarm niet goed werken of verkrampt zijn. Bijvoorbeeld klachten met slikken of pijn bij het borstbeen.
Bij een manometrie meten we de bewegingen van de slokdarm. Het meten gebeurt via een dun slangetje: een katheter. De verpleegkundige plaatst het slangetje via uw neus in uw slokdarm. In de katheter zitten apparaatjes die kunnen meten hoeveel de spieren in de slokdarm spannen. Zo meten we de druk in de slokdarm.
Als u na de manometrie ook een pH-meting krijgt, moet u 5 dagen voor het onderzoek stoppen met het slikken van zuurremmers.
Als u alleen een manometrie krijgt mag u de zuurremmers gewoon blijven slikken.
Voor de manometrie is het belangrijk dat u nuchter bent. Nuchter zijn betekent dat u tijdelijk niets mag eten en drinken voor uw behandeling of onderzoek. Uw slokdarm, maag en darm moeten leeg zijn om de katheter veilig in te brengen. Volg de instructies goed op.
Vanaf 2 uur voor de manometrie eet én drinkt u niets meer.
Vanaf 2 uur voor de manometrie eet én drinkt u niets meer.
De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Endoscopie- en Behandelafdeling, locatie Oost
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
Endoscopie afdeling, locatie West, route 16
020 510 87 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)