Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
OLVG wil graag alles doen om het onderzoek of de operatie van uw kind zo prettig mogelijk te laten zijn.
U kunt daarbij helpen door u zo goed mogelijk voor te bereiden op het onderzoek en de operatie.
De voorbereiding start in MijnOLVG, met een vragenlijst.
Het is belangrijk dat u de vragenlijst zo snel mogelijk invult.
Als u de vragenlijst heeft ingevuld, kan uw kind sneller geholpen worden.
U en uw kind kunnen de narcose van uw kind meestal helemaal online voorbereiden. We informeren en begeleiden u via MijnOLVG. Hiervoor heeft uw kind een account nodig.
U vult een vragenlijst over de gezondheid van uw kind in op MijnOLVG. Deze vragenlijst vindt u in MijnOLVG door naar ‘Berichtenverkeer’ te gaan. Daarna klikt u op ‘Postvak’.
Op basis van uw antwoorden hoort u hoe de voorbereiding verder gaat. Dit kan op 3 verschillende manieren:
Als u zich online voorbereidt op de verdoving van uw kind, krijgt u tijdens het invullen van de vragenlijst informatie over narcose en nuchter zijn.
Als de anesthesioloog de gegevens van uw kind bekeken heeft, krijgt u een brief met instructies van de afdeling Anesthesiologie. U ontvangt deze brief in MijnOLVG.
In de brief met instructies staat nog een keer welke verdoving uw kind krijgt. Dit is bijna altijd narcose. In de brief staat ook vanaf wanneer uw kind nuchter moet zijn. Dit betekent dat uw kind een tijdje voor de operatie niet mag eten en drinken.
Soms krijgt u ook instructies over het gebruik van medicijnen rond het onderzoek of de operatie.
De anesthesioloog of een medewerker van de afdeling Anesthesiologie belt u. U bespreekt samen de narcose en hoe u uw kind daarop voor moet bereiden.
Als uw kind veel verschillende medicijnen gebruikt, belt een medewerker van de apotheek van OLVG u. Meestal is dit via een anoniem nummer.
Zorg dat u uw medicijnen of uw actueel medicatieoverzicht klaar heeft liggen.
Een actueel medicatieoverzicht is een lijst waarop alle medicijnen staan die uw kind de afgelopen 3 maanden heeft gebruikt.
U kunt uw actueel medicatieoverzicht gratis opvragen bij uw eigen apotheek.
Op uw actueel medicatieoverzicht moeten ook de medicijnen staan die uw kind niet op recept gebruikt.
De operatieplanner belt u om te vertellen op welke dag en hoe laat uw kind het onderzoek of de operatie heeft.
Meestal krijgt uw kind als verdoving narcose. Als uw kind een operatie krijgt, komt er soms ook een regionale verdoving bij.
Narcose is een soort verdoving. Uw kind gaat door de narcose diep slapen. Narcose zorgt dat uw kind niets voelt van een onderzoek of operatie. Uw kind krijgt narcose van een anesthesioloog.
Narcose bij een kind kan met een kapje of via een infuus.
Een kind tot 6 jaar krijgt eerst een kapje over hun mond en neus. Uw kind ademt de medicijnen in en valt in slaap. Daarna krijgt uw kind een buisje in de arm. Dit buisje heet een infuus.
Een kind ouder dan 6 jaar krijgt een pleister die de huid verdooft. Daarna krijgt uw kind een buisje in de arm. Dit buisje heet een infuus. De medicijnen gaan via het infuus en uw kind valt in slaap.
Als uw kind een operatie krijgt, geeft de anesthesioloog soms narcose en ook nog een regionale verdoving. Een regionale verdoving zorgt dat een deel van het lichaam extra goed verdoofd is. Uw kind heeft dan minder of helemaal geen pijn na de operatie.
Een caudaal blok is een regionale verdoving bij operaties aan het lichaam onder de navel. Een caudaal blok is geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.
Als uw kind narcose heeft gekregen, spuit de anesthesioloog een verdovend medicijn in. Dit gebeurt onder in de rug, net boven het stuitje.
Een caudaal blok is veilig en zorgt er vaak voor dat uw kind minder pijnstillers nodig heeft die vaak voor misselijkheid, jeuk en een slaperig gevoel zorgen.
Heel soms krijgt een kind een plexusblokkade tegen de pijn. Een plexusblokkade heet ook wel zenuwblokkade. Uw kind krijgt dan een injectie om 1 of meer zenuwen te verdoven.
U leest hier meer over op de webpagina: Zenuwblokkade voor een operatie.
Voor de veiligheid moet uw kind voor de operatie of het onderzoek nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat uw kind niets mag eten en drinken vanaf een bepaald moment tot aan de operatie of het onderzoek.
Als uw kind niet nuchter is, kan er eten in de keel of longen komen tijdens de operatie. Dit kan gevaarlijk zijn.
Vaak mag uw kind nog wel heldere vloeistoffen drinken tot 1 uur voor de operatie of het onderzoek. Lees de instructies hieronder om te zien wat voor uw kind geldt:
Uw kind mag alles eten.
Uw kind mag alles drinken.
Uw kind mag niets meer eten.
Uw kind mag alleen nog drinken:
Laat uw kind vooral heldere dranken met suiker drinken. Heldere dranken zijn dranken waar u doorheen kunt kijken, bijvoorbeeld aanmaaklimonade of helder appelsap.
Door heldere dranken met suiker te drinken, voelt uw kind zich voor én na het onderzoek of de operatie beter. Ook is de kans kleiner dat uw kind misselijk is na het onderzoek of de operatie.
Laat uw kind voor u thuis weggaat een glas aanmaaklimonade of helder appelsap drinken.
Uw kind mag niets meer eten.
Uw kind mag niets meer drinken.
Als uw kind medicijnen moet innemen, mag dit met een slokje water.
Tot 6 uur voor de operatie of het onderzoek, mag uw kind borstvoeding of flesvoeding.
Tot 4 uur voor de operatie of het onderzoek mag uw kind borstvoeding.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Anesthesiologie, locatie Oost, P4
020 510 81 07 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
polikliniekanesthesiologie-oost@olvg.nl
Polikliniek Anesthesiologie, locatie West, route 5
020 510 81 07 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
polikliniekanesthesiologie-west@olvg.nl