Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een operatie van de neusbijholten kan nodig zijn bij een chronische ontsteking van de neusbijholten. Een chronische ontsteking van de neusbijholten ontstaat als een verkoudheid een ontsteking in de neusbijholten veroorzaakt. Als de ontsteking niet weggaat met medicijnen, heet het een chronische ontsteking.
Tijdens de operatie haalt een arts de ontsteking en mogelijke poliepen weg. Ook maakt de arts de toegang naar de neusbijholten ruimer zodat de medicijnen beter op zijn plek komen.
Na de operatie is het meestal nodig om medicijnen te blijven gebruiken, zoals neusspray of neusdruppels. De medicijnen houden de slijmvliezen in de neus en neusbijholten rustig en gaat de vorming van nieuwe neuspoliepen tegen.
De operatie gebeurt via de neus. U krijgt geen littekens aan de buitenkant van uw neus.
Tijdens de operatie bent u onder narcose. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.
Soms zitten er ook poliepen in de neusbijholten.
De binnenkant van uw neus en uw bijholtes zijn bedekt met slijmvlies. Als een stukje van dat slijmvlies uitzakt, heet dit een poliep.
Voor deze operatie krijgt u algehele verdoving. Dit heet narcose. Dit betekent dat u in een diepe slaap bent en niks merkt van de operatie.
Uw arts gebruikt een endoscoop om goed in uw neus te kijken. Een endoscoop is een dunne staaf met aan het einde een kleine camera.
Via de neus maakt uw arts de toegang tot de neusbijholten open.
Uw arts haalt de ontsteking en mogelijke poliepen weg.
Soms krijgt u verband of tampons in de neus.
Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery. De zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn. Een medewerker brengt u terug naar de verpleegafdeling.
Als u zich goed voelt, mag u na uw operatie meteen naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
Doe het de eerste dagen na de operatie rustig aan. U kunt langzaam uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.
Als u na de operatie tampons in uw neus kreeg, krijgt u na 2 tot 4 dagen een afspraak om de tampons te laten verwijderen.
Na 2 tot 6 weken heeft u een controleafspraak in het ziekenhuis.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op een ontsteking of bloeding. Ook kunnen de poliepen terugkomen.
De neusbijholten grenzen aan de oogkas, traanbuis en schedelbasis. Tijdens de operatie kan de arts deze lichaamsdelen soms aanraken. Na de operatie heeft u dan soms een blauw oog.
Bel meteen de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde als u 1 of meer van deze klachten heeft:
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl