home

Neusbloeding : behandeling om het bloeden te stoppen

Een neusbloeding kan erg vervelend zijn. Meestal stopt een neusbloeding vanzelf. Als de neusbloeding niet stopt of als u vaak een neusbloeding heeft, is soms een behandeling nodig. Uw arts maakt dan bloedvaten in het slijmvlies van uw neus dicht. Dit kan op verschillende manieren. Uw arts bespreekt met u welke manier bij u mogelijk is.

Over een neusbloeding

Bij een neusbloeding is een bloedvaatje in het slijmvlies van de neus kapot. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een het stoten van de neus of neuspeuteren.
De meeste neusbloedingen stoppen vanzelf.
Als u vaak een neusbloeding heeft, kan een behandeling nodig zijn. U gaat dan eerst naar de huisarts. Via uw huisarts krijgt u medicijnen om het bloeden te stoppen zoals zalf, neusdruppels of een neusspray. Als u nog steeds veel neusbloedingen blijft houden, kunt een behandeling krijgen bij een KNO-arts.

Onderzoek bij een neusbloeding

Om goed te kunnen zien waar de neusbloeding precies zit, onderzoekt uw arts de binnenkant van uw neus.

Soms plaatst de arts watjes met medicijnen in uw neus. De medicijnen maken het slijmvlies dunner zodat de arts uw neus beter kan onderzoeken.
Ook kan de arts de neus verdoven met watjes. U heeft dan geen last van het onderzoek.
De verdoving werkt vaak ook op uw boventanden en keel.
De verdoving werkt ongeveer 1 uur.  

Behandeling bij een neusbloeding

Er zijn verschillende mogelijkheden om een bloedvat in uw neus dicht te maken. Uw arts bespreekt met u wat voor u de beste behandeling is.

Zalf

Bij veel korsten in de neus is de behandeling soms het gebruik van vaseline of een speciale neuszalf.

Dicht etsen

De arts brengt via een stokje een chemisch middel aan op het slijmvlies. Hierdoor gaan de bloedvaten dicht. Dit heet dicht etsen.

Het is belangrijk om uw hoofd stil te houden tijdens de behandeling. Het chemische middel komt dan niet op verkeerde plaatsen in uw neus.

Het is niet mogelijk om beide neusgaten tegelijk te behandelen, omdat dan het neustussenschot kan beschadigen. Voor een behandeling aan beide neusgaten krijgt u 2 afspraken. Na de behandeling van neusgat 1 krijgt u na een paar weken een afspraak voor de behandeling van neusgat 2. 

Dicht branden

Bij deze behandeling maakt uw arts de bloedvaatjes dicht door ze korte tijd heet te maken. Dit heet dichtbranden. De arts verdooft uw neus zodat u geen last heeft van de behandeling. Voor kinderen is narcose mogelijk.

Tamponneren

Het is niet altijd duidelijk waar de neusbloeding zit. Het kan dan nodig zijn de bloeding eerst te stoppen voordat een andere behandeling mogelijk is.
U krijgt een watje of een ballonnetje in uw neus. Dit heet een neustampon. U houdt de neustampon 48 tot 72 uur in uw neus.
Door de neustampon kunt u niet ademen door 1 neusgat. Dit kan zorgen voor hoofdpijn. U kunt dan paracetamol gebruiken. Gebruik maximaal 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Doe dit maximaal 7 dagen.

Na de behandeling

  • Meestal krijgt u het advies om de binnenkant van de neus vet te houden met vaseline. Soms krijgt u een recept voor een speciale neuszalf. De neuszalf zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw neus snel en goed geneest.
  • Soms krijgt u het advies uw neus een paar dagen te spoelen met zoutoplossing. Dit is nodig om uw neus schoon te houden. 
  • Als u bloedverdunners gebruikt, is het soms nodig hier tijdelijk mee te stoppen. Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Als u andere medicijnen of neusspray gebruikt, bespreek dit dan met uw arts.

Soms is een te hoge bloeddruk de oorzaak van een neusbloeding . Als u een te hoge bloeddruk heeft, maak dan een afspraak bij uw huisarts. 

Adviezen voor thuis

Doe het thuis voorzichtig aan. Houd u 2 tot 3 dagen aan de volgende regels:

  • Snuit uw neus niet of snuit zo weinig mogelijk.
  • Peuter niet in uw neus.
  • Eet uw eten lauw of koud.
  • Geen pittig eten.
  • Drink geen warme dranken of dranken met koolzuur.
  • Douche met lauw of koud water. Neem geen warm bad en ga niet naar de sauna.
  • Niet roken, alcohol drinken of drugs gebruiken zoals cocaïne.
  • Til, buk en pers niet.

Wat u zelf kunt doen aan een neusbloeding

  • Ga rustig zitten en snuit uw neus 1 keer.
  • Knijpt u uw neus dicht in het zachte voorste deel van de neus.
  • Buig uw hoofd voorover en blijf 20 minuten rustig zitten.

Wanneer moet u ons bellen?

Stopt de neusbloeding niet of loopt het bloed in uw keel, bel dan de Spoedeisende Hulp.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40  (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl

Als de polikliniek niet bereikbaar is, belt u met klachten die echt niet kunnen wachten naar de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van OLVG.

OLVG, locatie Oost
020 599 91 11

OLVG, locatie West
020 510 89 11

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: