Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een mens heeft twee nieren. Ze liggen in de buik; 1 aan de linkerkant en 1 aan de rechterkant. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het lichaam. De nieren maken urine, zorgen voor genoeg vocht en zout in het lichaam. De nieren regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. De nieren houden je lichaam gezond en maken het bloed schoon.
Wanneer de nieren niet meer goed werken, noemen we dat nierinsufficiëntie. Als nierinsufficiëntie ineens ontstaat, heet dat acute nierinsufficiëntie. Bij acute nierinsufficiëntie hopen afvalstoffen en vocht zich op in het lichaam. Soms maken de nieren minder urine. Soms maken de nieren helemaal geen urine meer.
Acute nierinsufficiëntie komt vaak omdat er minder bloed door de nieren stroomt. Dat er minder bloed door de nieren stroomt, kan komen na een ernstige infectie, een ernstig ongeluk of een grote operatie. Ook acute hartproblemen kunnen zorgen dat er minder bloed door de nieren stroomt.
Bij sommige omstandigheden is er meer kans op acute nierinsufficiëntie.
Om de nieren weer goed te laten werken, moet er meer bloed door de nieren gaan stromen. Bij sommige patiënten is het nodig om de nierfunctie tijdelijk te vervangen tot de nieren weer goed werken.
Het tijdelijk vervangen van de nierfunctie betekent dat een apparaat afvalstoffen en vocht uit het bloed verwijdert.
De patiënt merkt meestal niets van het tijdelijk vervangen van de nierfunctie. Soms kan de patiënt last hebben van de geluiden van het apparaat. Deze geluiden zijn niet erg.
De behandeling duurt enkele uren tot 3 dagen. Soms krijgt de patiënt nog een keer de behandeling, tot het bloed schoon is. De verpleegkundige controleert tijdens de behandeling minimaal 4 keer per dag het bloed. Als het nodig is, past de verpleegkundige de behandeling aan.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? De vertegenwoordiger of contactpersoon van de patiënt kan de Intensive Care altijd bellen.
Intensive Care, locatie Oost
020 599 30 07 (dag en nacht bereikbaar)
Intensive Care, locatie West, route 26
020 510 87 19 (dag en nacht bereikbaar)