Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Obductie is een inwendig onderzoek van het lichaam van een overleden persoon. Een andere naam voor obductie is sectie, autopsie of lijkschouwing. De patholoog doet het onderzoek op een respectvolle manier.
Na het onderzoek ziet u vaak bijna niets meer van obductie. Net als bij een operatie.
Er zijn verschillende redenen voor obductie:
Obductie gebeurt niet bij alle overleden patiënten. De arts vraagt aan de nabestaanden toestemming voor obductie. U kunt 3 antwoorden geven:
De arts geeft u meer informatie over obductie. U kunt zelf ook vragen stellen.
Als uw naaste een testament heeft opgesteld voor het overlijden, dan kunt u geen toestemming meer geven.
Bij kinderen tussen 1 en 18 jaar moet de kinderarts een NODO-procedure starten. NODO staat voor nader onderzoek doodsoorzaak. De kinderarts bespreekt dit met u.
Als iemand overlijdt na een ongeval of misdrijf, heet dat een niet-natuurlijke dood. Een gemeentelijk lijkschouwer en de Officier van Justitie besluiten dan of obductie nodig is.
De patholoog plaatst niet alle organen terug in het lichaam. Soms is het nodig om weefsels en organen langer te bewaren. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
Als organen of weefsels bewaard moeten worden, dan cremeert het ziekenhuis deze organen en weefsels later apart. Als het orgaan belangrijk is voor het onderwijs, dan blijft het orgaan wel bewaard.
Als u dit niet prettig vindt, geef dit dan aan bij de arts. Als het bewaren van het orgaan of weefsel nodig is voor een goede obductie, dan bespreekt de arts met u de mogelijkheden.
Als u nog vragen heeft, stel deze dan aan de arts.