Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een ooroperatie gebeurt via de gehoorgang of via een klein sneetje achter het oor. De arts kan het trommelvlies repareren of de gehoorbeentjes in het middenoor controleren. De arts krijgt toegang tot het middenoor door het trommelvlies opzij te klappen.
Het trommelvlies en de gehoorbeentjes geven trillingen van de lucht door. De trillingen komen bij het slakkenhuis. In het slakkenhuis veranderen de trillingen in elektrische signalen. Via de gehoorzenuw komen deze signalen in de hersenen. Zo kunt u horen.
Als het trommelvlies of de gehoorbeentjes trillingen niet goed doorgeven, kunt u gehoorverlies hebben. Dit gehoorverlies heet geleidings-gehoorverlies.
Geleidings-gehoorverlies kan ontstaan door een ontsteking in het oor.
Bij een gaatje in het trommelvlies kunt u last hebben van gehoorverlies. Ook kan water makkelijk in uw oor komen. U kunt hier bijvoorbeeld last van hebben bij zwemmen of baden.
Het trommelvlies vangt de trillingen van de lucht op in uw oor. Als er een gaatje in het trommelvlies zit, kan het trommelvlies de trillingen minder goed opvangen. Zo ontstaat gehoorverlies.
U kunt hiervoor een operatie krijgen. De arts gebruikt dan een stukje weefsel om het gaatje in het trommelvlies dicht te maken.
Bij een opening in de gehoorbeenketen kunt u last hebben van gehoorverlies. De gehoorbeenketen bestaat uit 3 kleine botjes in het oor. Dit zijn de gehoorbeentjes. Deze bevinden zich in het middenoor, de ruimte achter het trommelvlies. De gehoorbeentjes liggen tegen elkaar aan en geven de trillingen van het trommelvlies door aan het slakkenhuis.
Als de gehoorbeentjes niet goed tegen elkaar aan liggen of 1 of meer van de gehoorbeentjes zijn beschadigd, dan geeft de gehoorbeenketen trillingen niet goed door. Zo ontstaat gehoorverlies. U kunt dan een operatie krijgen
Om te zien waar de opening in de gehoorbeenketen zit, moet de arts het trommelvlies losmaken en optillen. Dit heet een middenoorinspectie.
Als er een opening of beschadiging is, kan de arts deze meestal meteen herstellen.
Welke operatie u krijgt, hangt af van welke soort geleidings-gehoorverlies u heeft. Als u meer soorten geleidings-gehoorverlies heeft, herstelt de arts dit in 1 operatie.
Voor een ooroperatie bent u onder narcose. Dit betekent dat uw hele lichaam is verdoofd. U merkt hierdoor niks van de operatie.
Na de operatie gaat u een tijdje naar de uitslaapkamer om wakker te worden. De uitslaapkamer heet Recovery.
Uw zorgverleners controleren uw hart, bloeddruk en ademhaling.
Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn.
Als de controles goed zijn, brengt uw zorgverlener u naar de verpleegafdeling.
Opleiden zorgverleners in OLVGOLVG biedt kansen aan de zorgverleners van de toekomst. Nieuwe zorgverleners zijn hard nodig. Uitstel van uw operatie of behandelingHeel soms gebeurt het dat uw operatie of uw behandeling niet kan doorgaan. |
Als u zich goed voelt, mag u na de operatie meteen naar huis. Zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer raden wij af. Vraag of iemand u naar huis brengt.
Iedere operatie heeft risico’s. Bij deze operatie bestaat een kleine kans op problemen met uw evenwicht of smaak. Dit gaat vanzelf over. Ook is er een kleine kans op een ontsteking of beschadiging van een zenuw in het gezicht.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie Oost, P4
020 599 30 40 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl
Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), locatie West, route 12
020 510 88 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kno@olvg.nl